Izvor: Blic
30.08.2024 u 10:39
0

TIK TOK MOZAK: Savremeni fenomen koji nam menja život više nego što mislimo

Kako hiperaktivni vizuelni sadržaj zaista utiče na nas? Zašli smo duboko u digitalno doba i čini se da sprega društvenih mreža i mentalnog zdravlja nikad nije bila aktuelnija tema.

Poznajete li nekoga ko deluje malo nervozno, zbunjeno i ima koncentraciju kolibrija?

Dijagnoza bi veoma lako mogao da bude – TikTok mozak. Možda je rano da se proglasi reč godine za 2024. ali smo prilično sigurni kako će u užem izboru biti baš ta sintagma.

Ovaj fenomen za koji je zaslužna kineska društvena mreža sa kratkim klipovima je suštinski nova verzija onoga što su generacije naših roditelja otpisivale kao „kratku pažnju“.

No, ne treba zanemariti dugoročne efekte zabavnih formata koji se mere sekundarom. Koliko je realan uticaj „TikTok mozga“ na koncentraciju, fokus i kvalitet sna – i koliko loše može biti gledanje sat vremena analiza trendova, izazova, recenzija i recepata?

Prema Dr. Patricku Porteru, tvorcu BrainTap aplikacije za jačanje mozga, TikTok mozak je termin koji opisuje kognitivne i neurološke promene primećene kod osoba koje često koriste ovu platformu. „Karakteriše ga primetno smanjena pažnja, često upoređivana od strane neurologa sa kratkom pažnjom od približno pet sekundi kod zlatne ribice. Ovaj fenomen manifestuje se kao povećana potreba za trenutnim zadovoljstvom i smanjenom strpljivošću za zadacima koji su duži i kompleksniji“, kaže Dr. Porter.

Šta se zapravo dešava u mozgu? Možemo reći da je to mnogo informacija koje vaš mozak treba da primi – i to brzo. Uši primaju auditivne stimulanse koji se šalju u auditivni korteks mozga, a oči upijaju fotonsku energiju sa ekrana i šalju brz sled stimulansa u vizualni korteks. Vaš mozak luči dopamin u oblasti nazvanoj nucleus accumbens kao odgovor na zabavne elemente svakog novog TikToka. Vašem mozgu se sviđa nagli priliv dopamina – to je popularni izraz za naglo intenzivno oslobađanje hormona zadovoljstva u krvotok – toliko da sada ste programirani da primite više informacija (TikTokova) kako biste postigli isti efekat.

Da li nam ovi procesi mozga štete – ili pomažu? „Biomehanički odgovor TikTok mozga, posebno poremećaj obrasca spavanja zbog apsorpcije fotonske energije, može doprineti rastućoj zabrinutosti zbog lošeg kvaliteta sna“, kaže Dr. Porter. Uopšteno govoreći, on kaže da izloženost TikToku može zaista ojačati neuronske putanje vezane za brzu obradu informacija i multitasking, ali svako poboljšanje je „dvosekli mač“. Brza obrada može biti oštrija, ali sposobnost dubokog fokusa i održavanja pažnje opada – neuralni krugovi odgovorni za sporije kognitivne zadatke zapravo slabe. Dakle, hoće li TikTok nepovratno uništiti našu koncentraciju? „Tinejdžeri, čiji mozgovi su još u razvojnoj fazi, podložniji su uticajima TikToka“, kaže Dr. Porter. Mozgovi odraslih, naprotiv, već su potpuno formirani, pa su možda manje podložni uticajima. Dodatno, studija iz 2021. godine srednjoškolaca pokazala je da je poremećaj upotrebe TikToka povezan sa gubitkom pamćenja, depresijom, stresom i anksioznošću.

Ne samo to, već Dr. Porter percipira TikTok kao da menja samu prirodu svesti. „Za razliku od prethodnih generacija, koje su bile sklone da specifične informacije čuvaju u memoriji, trenutna generacija mladih odraslih sve više tretira svoj mozak kao pretraživač“, kaže on i dodaje kako se ovaj pomak pripisuje se saznanju da su informacije lako dostupne i smeštene na mreži. Kao rezultat toga, mozak postaju veštiji u pamćenju kako pristupiti informacijama (tj. gde ili kako ih pronaći), a ne specifičnim detaljima informacija samih.“

Šta nam je činiti? Pročitajte knjigu između skrolovanja. Prošetajte bez telefona u ruci. Razgovarajte s drugim ljudima uživo. Ukratko: postoji čitav drugi svet izvan ivica vašeg pametnog telefona, ali to ste već i znali, samo je trebalo neko da vas podseti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter