Izvor: Kurir
21.06.2024 u 07:07
0

TOPLOTNI TALAS NA UDARU: Upaljen crveni meteo alarm, vreme vrlo opasno

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod upozoravajući da će pik toplotnog talasa biti i sutra, a u oba dana će temperature dostizati do 40 stepeni.

Danas će duvati slab, promenljiv vetar, u Banatu i donjem Podunavlju umeren, jugoistočni. Najniža temperatura će biti od 16 do 24 stepena, a najviša dnevna od 35 do 40 stepeni.

UPALJEN CRVENI METEOALARM SUTRA 40 STEPENI: Naredni dani biće PAKLENI

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren vetar, jugoistočni. Najniža temperatura će biti od 20 do 24 stepena, a najviša dnevna oko 38 stepeni.

Upozorenje na izražen toplotni talas

„Danas i sutra (21 – 22.06.) pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni.

U nedelјu na severu i zapadu Srbije, a početkom naredne sedmice i u ostalim krajevima manji pad temperatura (na vrednosti od 30 do 35), dok će se samo na jugoistoku još u ponedelјak zadržati maksimalne vrednosti do 38 stepeni.

Na području Beograda danas i sutra maksimalna temperatura do 38 stepeni, a zatim će biti uglavnom u intervalu od 30 do 33 stepena uz nastavak tropskih noći“, stoji u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije, izuzev Banata, istočne i jugoistočne Srbije, danas je na snazi crveni meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura. Crveni meteo alarm znači da je vreme vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

U ostalim delovima Srbije je zbog visokih temperatura upaljen narandžasti meteo alarm.

UV indeks

U celoj Srbiji danas će biti vrlo visok stepen UV zračenja, pokazuje prognoza ovog indeksa RHMZ.

Bitno je da ne izlazite napolje kad je sunce najjače, od 11 do 15 časova.

Ako baš morate da izađete, držite se hlada, zaštite se svetlom garderobom koja neće dodatno ugrejati organizam, ali i zaštite glavu kačketom ili šeširom.

Preporuka je da se nosi svetla, pamučna odeća, a nikako sintetika, koja zaustavlja znojenje, a ono je veoma dragoceno za rashlađivanje organizma, saveti su lekara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter