Izvor: Alo
25.09.2024 u 14:45
0

TRAŽITE POSAO: Diploma vam više ne treba, potrebna vam je samo JEDNA STVAR!

Fakultet ili univerzitet su decenijama bili tradicionalni put do zaposlenja, s tim što su milioni mladih smatrali visoko obrazovanje jednim od retkih načina da dođu do posla.

Obrasci zapošljavanja su se promenili u poslednjih nekoliko godina. Poslodavci sve češće zapošljavaju kandidate bez fakultetskih diploma. Fakultet ili univerzitet su decenijama bili tradicionalni put do zaposlenja, s tim što su milioni mladih smatrali visoko obrazovanje jednim od retkih načina da dođu do posla.

NACIONALNA ČITANKA USKORO U ŠKOLAMA: Najavila ministarka prosvete

Međutim, u poslednje vreme primećen je porast broja poslova koji ne zahtevaju diplome, kao i drugih alternativnih opcija obrazovanja koje mogu dovesti do zanimljivih karijernih prilika. Ove alternative uključuju stručne prakse, škole za zanate, stažiranja, sertifikate i kratke kurseve.

Prema nedavnoj studiji LinkedIna, zabeležen je porast od 14,2 odsto u broju oglasa za poslove u Velikoj Britaniji koji ne zahtevaju fakultetske diplome od 2021. godine.

Ovaj trend se pripisuje tome što se kompanije sve više fokusiraju na „meke“ veštine kao što su prilagodljivost i saradnja, koje se ne mogu izmeriti fakultetskim diplomama. Poslodavci shvataju da se tehničke i specifične veštine mogu lakše naučiti, a ove promene dovode do novog pristupa zapošljavanju.

Specifične veštine sve više cenjene

Podaci LinkedIna ukazuju na to da pet puta više zapošljavajućih menadžera traži kandidate sa specifičnim veštinama, umesto sa fakultetskim diplomama.

Janine Chamberlin, menadžer LinkedIna za UK, izjavila je:

-Važno je shvatiti da postoji mnogo različitih puteva ka uspešnim karijerama. Svet rada se brzo menja, posebno u eri veštačke inteligencije, i kompanije preispituju načine zapošljavanja i obuke kako bi nadoknadile nedostatak veština- objasnila je ona.

Kompanije prepoznaju da fakulteti nisu jedini način za prepoznavanje kvalitetnih kandidata. Konkretno, za početničke uloge, poslodavci sve više zapošljavaju na osnovu prenosivih mekih veština, kao što su timski rad i komunikacija, dok naknadno obučavaju zaposlene za specifične poslove.

Uspon pripravništva i obuka

Pripravništva postaju sve popularnija kao alternativa fakultetskom obrazovanju, često nudeći bolji pristup određenim sektorima i unosnije karijerne mogućnosti kasnije.

Broj oglasa za pripravničke pozicije u sektorima kao što su komunalne usluge povećan je za 60,6%, dok je u maloprodaji porastao za 58,7%, a u tehnologiji za 16,2%.

Helen Bradbury, direktor za ljudske resurse u E.ON UK, izjavila je

-Svesni smo da mnogi mladi žele direktno da započnu karijeru, a u E.ON-u nudimo različite puteve za uspešne karijere, bez obzira na obrazovno poreklo kandidata- kazala je ova direktorka ljudskih resursa za Euronjuz Biznis.

Ovaj pristup nudi mladima priliku da uče kroz praksu i dobiju iskustvo koje je direktno primenjivo na njihove buduće poslove.

Tehničke veštine u eri veštačke inteligencije

Kako se pejzaž poslova u UK brzo menja, poslodavci sve više cene meke veštine u poređenju sa fakultetskim diplomama. Ove promene su ubrzane napretkom veštačke inteligencije.

LinkedIn procenjuje da će se potrebne veštine za poslove u UK promeniti za 65% do 2030. godine, u poređenju sa 2016. godinom, delom zahvaljujući napretku u oblasti AI.

Devet od deset poslodavaca u UK smatra da su meke veštine od ključnog značaja, pri čemu su najtraženije veštine korisnički servis, liderstvo, komunikacija, menadžment i timski rad.

-Naš fokus na potencijal, a ne samo na iskustvo i kvalifikacije, omogućava nam da pristupimo različitim talentima i podstaknemo inovacije. Ovaj inkluzivan pristup stvara kulturu kontinuiranog učenja i prilagodljivosti- navela je Hema Oldridž zadužea za ljudske resurse u Simensu u Irskoj

Kompanije sve otvorenije za obuku

Pored zapošljavanja kandidata bez fakultetskih diploma, kompanije su sada spremnije da ponude obuku kako bi pomogle zaposlenima da nauče tehničke zahteve za poslove.

-Svesni smo da neki mladi ljudi trebaju dodatnu podršku da bi započeli karijeru, zbog čega smo pokrenuli program pripravništva kako bismo mladima iz ugroženih sredina pružili priliku da steknu kvalifikacije i razviju karijeru- kaže Džejms Gudman, direktor za ljudske resurse u Tesco

Ovaj trend predstavlja značajnu promenu u pristupu zapošljavanju u Velikoj Britaniji, sa naglaskom na meke veštine, obuku i inkluzivne pristupe karijernom razvoju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter