Izvor: ALO
27.06.2024 u 10:22
0

U BEOGRADU SE ODRŽAVA SRAMNI FESTIVAL „MIRDITA, DOBAR DAN“ A u Pljevljima se otkriva spomenik ovom palom junaku sa Košara

Spomen-obeležje nalaziće se u centralnom i najlepšem delu gradskog parka "Vodice" u Pljevljima

Dok u Beogradu bude trajao festival „Mirdita, dobar dan“, a čiji učesnici su, kako kaže predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković, najtolerantniji deo „kosovskog društva“, heroj sa Košara Predrag Peđa Leovac dobiće spomenik u gradskom parku u centru Pljevalja 28. juna, na Vidovdan, prenosi Raša Tudej.

Navršilo se četvrt veka od stradanja srpskog heroja sa Košara, Leovac je imao samo 23 godine kada je poginuo 14. aprila 1999. godine.

U organizaciji Opštine Pljevlja i Kulturnog centra „Predrag – Peđa Leovac“, otkrivanju spomenika prethodiće Vidovdanska litija centralnim ulicama Pljevalja zakazana za 17 sati.

Spomen-obeležje nalaziće se u centralnom i najlepšem delu gradskog parka „Vodice“.

Ispred postamenta stajaće ploča od aluminijumskog lima, sa urezanim stihovima guslarske pesme „Vitez metohijskih međa Predrag Leovac Peđa“.

Oko ploče će biti posađeno 108 crvenih ruža u čast 108 palih boraca sa Košara.

Nakon otkrivanja, osvećenja spomenika i polaganja venaca zvaničnih delegacija, počeće Akademija uz govornike i prigodan program u kome će učestvovati etno muzički sastav „Fenečki biseri“, umetnica Branka Zečević, pesnik Neven Milaković Likota, operski duo Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić-Baja, guslar Nikola Tošić….

Ceo program zaokružuje se koncertom Beogradskog sindikata od 21:00 na centralnom gradskim trgu „13. juli“.

SLAVIMO SVETOG JELISEJA: Veruje se da danas svako ko pati od bolesti očiju treba da uradi ovo, a žene da iznesu crveno iz kuće

Ko je bio Predrag Peđa Leovac (1975-1999)

Nakon završetka gimnazije u rodnim Pljevljima, upisuje Vojnu akademiju u Beogradu. Po zavešetku Akademije, vojnički put ga vodi na sveto Kosovo i Metohiju. Biva raspoređen u Prištinski korpus, 125. motorizovanu brigadu, 53. granični bataljon.

Nakon što je ranjen na Svetu Petku 1998. godine, Leovac je prevezen u Beograd na VMA, gde mu je konstatovan trostruki prelom vilice. Iako od posledica ranjavanja nije mogao ni da se hrani niti da govori, Peđa je insistirao da se vrati kući u rodna Pljevlja, a svoju želju ispisao je na ceduljici i predao svome ocu Milu, koji je došao da ga obiđe.

Vrativši se u svoj zavičaj, hraneći se na slamčicu, on počinje da prikuplja snagu, kako bi se vratio svojim drugovima na KiM. Nedovoljno oporavljen, napušta svoj dom u februaru 1999. godine. Na rastanku, majci Milici obećava da će, ukoliko se ikad vrati, kući dojahati na belom konju.

Vrativši se svojoj vojsci, prvo je od nadređinih tražio pušku koju je nosio prilikom ranjavanja. Kako je ona ostala u minskom polju, njemu je ponuđena druga puška. On je to odbio, vratio se u neočišćeno minsko polje i tamo pronašao svoju pušku.

Sa tom puškom je i poginuo 14. aprila 1999. godine, pri pokušaju zauzimanja vrha Maja Glava. Imao je 23 godine i četiri meseca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter