Izvor: HappyBSC
19.05.2022 u 15:05
0

U emisiji POSLE RUČKA: „Krađa beba je ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI“ „Kako stati na put ovim aferama?“

Danas u emisiji POSLE RUČKA tema je „Nestale bebe“, ali se ovaj put nećemo baviti ispovestima, već konkretnim postupcima i koracima u rešavanju ovih afera.

Nudili su mi ukradene bebe : „Biraj dete – 10.000 maraka za jedno, 15.000 za blizance“

„Kako sam uspela da odnesem tek rođene bebe iz Banja luke u Zagreb“

O ovim, ali i drugim pitanjima vezano za slučaj nestalih beba razgovarali smo sa : Anom Pejić – Udruženje roditelja ukradenih beba Vojvodine, profesorom kriminalističke psihologije  Sandijem Dizdarevićem, Stojankom Lakić, babica, kao i sa političarem Milošem Paradilovićem i Markom Ivićem koji je svedočio o svom iskustvu kada se susreo sa ovom aferom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na temu kako „Kako rešiti bebi aferu? Šta učiniti?“ govorili su naši gosti u emisiji POSLE RUČKA.

Kako su Rusi i Čečeni od protivnika postali saveznici, šta je dovelo do tog zaokreta i ko je Ramzan Kadirov pogledajte u emisiji „POSLE RUČKA“ na kanalu TV HAPPY

Ana Pejić , Udruženje roditelja ukradenih beba Vojvodine

Krađa beba je bilo. To je zločin. Mnoge porodice širom Srbije i dalje su oštećene i treba te ljude koji su to učinili izvesti pred sud pravde – istakla je Ana Pejić.

Babica ne sme da iznosi dete izu porodičišta dok je majka u bolnici- dodala je u emisiji.

Ona je rekla u emisiji da će uvek podržati mlade ljudi koji su voljni da reše ovaj problem koji se vuče decenijama.

O tome iz kojih bivših jugoslovenskih republika se žene najviše javlajju, Ana Pejić kaže da ima dosta i žena iz Makedonije, ali dodaje da one u toj zemlji imaju veliki problem, jer nemaju pravo ni na kakav papir, tako da ne mogu da dobiju svu potrebnu dokumentaciju da bi se uverile da li je njihovo dete zaista umrlo ili je urkadeno. dodala je da je rekla tim ženama da moraju da menjaju zakone i navela primer kako su u SAD uspelid a usvoje nov zakon da dozvole uvojenoj deci da dodđu do svojih bioloških roditelja.  Dalje nvodi preimer Švedske kao takav. Švedska je uvela zakon ispitivanuja svih usvajanja, jer su došli do zajključka da je tamo bilo kupovine dece.  Zaključuje da ima i u Makedoniji dosta žena, kao i u Srbiji, kojima su bebe otete po rođenju.

Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije

Na pitanje da li je u nekom regionu ili republici bivše Jugoslavije bila zastupljenija krađa beba, budući da se najviše spominje u svedočenjima Srbija, dok na primer u Sloveniji ili Severnoj Makedoniji taj broj je znatno manji, on kaže da toga ima u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

– Ovaj fenomen ne počinje i ne završava se u Srbiji, već on obuhvata sve bivše jugoslovenske republike i ide dalje, pa čak i u EU i sširom veta. Profesor kaže da postoje brojna svedočenja žena koje su prošle kroz to i da bi neko to trebao da ispita i da uđe to u zapisnik ukoliko postoje elementi krivičnog dela. Nažalost, kako on dalje navodi, dolazimo do problema zastarelosti krivičnog dela. Zbog toga Didžarević kaže da se ovo ne bi trebalo tretirati kao krivično delo trgovine decom i ljudima, već kao zločin protiv čovečnosti.

– Ovde se radi o krivičnom delu zločina protiv čovečnosti, ne trgovine decom i ljudima. To treba tretirati kao  zločin protiv čovečnosti, kao međnarodno krivično delo, jer to delo je jedino deklarisano Ženevskim konvencijama da se može počiniti kako u ratu, tako i u miru. Drugi element tog dela je sistematičnost koja se temelji na diskriminatorskoj normi i ta norma je odakle se radilo prema matrici – dodao je profesor.

Miloš Parandilović – političar

Ovo je jedno civilizacijsko pitanje na koje država treba da da odgovor. Ova je nadstranačka tema, civilizacijska i sama država Srbija treba da da odgovor zašto je učestvovala u tome – izjavio je političar.

On je u naveo da će otvarati ovu temu, širiti vidike i terati ljude da razmišljaju i kako kaže da će pokušati da objasni razliku ljudima između građanina i podanika. Dodaje da je ovo škakljiva tema, jer od 1945. godine, kako on kaže, postoji jedan bejbi biznis, a jedan totalitarni poredak video kako može profitirati na tom biznisu i tačno i jasno je targetitao porodice kojima se mogu lakše otimati bebe i zato se čuvaju dosijei kao „svete krave“ iako su u drugim postkomunističkim zemljama su odavno otvoreni. 

Taj sistem je instaliran 1945. tako da se obračuna sa slobodnomislećim ljudima, koji žele nešto da menjaju i trajao je do 1953. godine, nakon toga se radilo nekako drugačije. Tajni dosijei su jedna knjiga zločina koja svedoči šta se sve ovde dešavalo prethodih 77 godina, kako su zatirani  politički protivnici i kako se vodila ova bebi afera, koja je bila jedna od unosnijih biznis grana u komunističkoj Jugoslaviji – istakao je političar u emisji. 

2000. godine se nisu desile korenite promene i ističe da se stvari ne menjaju i zbog toga će nastaviti da traje ova afera. Navodi da je potrebno vreme da se iz te kolotečine izađe na površinu, a ovde se nije još ni krenulo. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter