Izvor: Novosti
06.08.2021 u 21:23
0

UČESTALI NAPADI ALBANACA NA SRPSKE SVETINJE: Udarili na crkve 20 puta!

Samo od početka ove godine, srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bile su čak 20 puta meta napada, obijane su i pljačkane, a neretko i skrnavljene natpisima terorističke organizacije, tzv. OVK.

Napadi su učestali posle Vidovdana, a adekvatne reakcije međunarodne zajednice i dalje nema, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić evropskim zvaničnicima na briselskoj rundi dijaloga u julu dostavio detaljan spisak sa više od 80 etnički i verski motivisanih napada na Srbe i SPC u pokrajini.

VAŽNO:

U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Apel NEVINOG ČOVEKA osuđenog na 20 godina robije:“Sve mi je smestila zbog ljubomore!“

ISPRAĆAJ LAZANSKOG NA VEČNI POČINAK: Sahranjen veliki čovek i novinar – prisustvovao veliki broj ljudi, među njima i Milomir Marić i predsednik Vučić (FOTO)

VUČIĆ: Napadi na srpske svetinje na KiM apsolutno su nedopustivi!

STRAVIČNI DETALJI KRIVIČNIH DELA BELIVUKOVOG KLANA: Šejić štapom za bilijar SILOVAO NAVIJAČA?!

Poslednja provokacija dogodila se u četvrtak, kada su osvanuli grafiti „UČK“, „Kosovo je Albanija“, „Adem Jašari“, u opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i istog dana je skidaju i sklanjaju.

Tim povodom oglasio se i predsednik Vučić, koji je u petak rekao da je ugrožavanje verskih objekata na KiM apsolutno nedopustivo, kao i da albansko društvo podstiče takvo ponašanje prema Srbima umesto da ga javno kritikuje.

Bez obzira na to, Priština, licemerno, uporno pokušava ne samo da preotme srpsko versko nasleđe na KiM i proglasi ga za albansko, nego su nedavno zatražili od Uneska da četiri svetinje koje su na listi svetske baštine „skine“ sa spiska ugroženih – manastir Dečani, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu Svete Petke u Prizrenu.

PROČITAJTE JOŠ:

SKANDALOZNI POTEZ PRIŠTINE: Skupština odbacila Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma!

POČELA BESPLATNA PODELA KUĆA: Dodeljeno prvih 14 novih domova!

VREME JE ZA NOVE MERE? Dr Kon: Za očekivati je da imamo uskoro 1000 ZARAŽENIH!

DANAS DRUGI KRUG ISPLATA POMOĆI: Evo koliko novca ko dobija!

Samo od maja, kada je premijer privremenih institucija, u Prištini Aljbin Kurti poslao ovaj zahtev Unesku, naše crkve i manastiri našle su se šest puta na meti vandala. Krajem juna, na udaru je bio i manastir Gračanica. Tada je ukradena trobojka SPC koja se vijorila na porti manastira i polomljen jarbol. Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „velike Albanije“ gazi trobojku. Nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama osvanuo je snimak gde isti maskirani Albanac pali barjak.

– Verski objekati i u prethodnom periodu bili ugrožavani na KiM i Unesko je upravo zato i doneo odluku da su pod posebnim rizikom – naglasio je Vučić.

RUŠE I VAŠINGTONSKI SPORAZUM

Skupština Kosova nije u petak usvojila Rezoluciju o Vašingtonskom sporazumu, koju je predložio Demokratski savez Kosova. Sa 24 glasa za i 57 uzdržanih, rezolucija koja poziva vladu da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući, nije prošla. Za nju su glasali samo poslanici opozicije, dok je vladajuća većina bila uzdržana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter