Izvor: Happy BSC
30.09.2021 u 10:47
0

UDRUŽENJE ZA POMOĆ OBOLELIMA OD AUTIZMA: Šta će se desiti sa tom decom kada roditelji umru? „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA TV HAPPY!

Tema o kojoj se malo govori, a malo i zna. Autizam  postoji i trebalo bi da naučimo da su oni isti kao i mi, imaju iste potrebe. 3. oktobra se obeležava Dan obolelih od ove bolesti.

Tim povodom, gost u „Dobro jutro Srbijo“ na TV HAPPY,  bio je Mirko Gojić, predsednik Berogradskog udruženja za pomoć obolelima od autizma:

-Mi imamo evidenciju koliko ih ima. Roditelji su osnovali ovo udruženje. Ima 350 evidentiranih članova. Obično se roditelji javljaju kada iskrsne neki problem. Ja sam isto roditelj deteta sa autizmom koji ima 37 godina. Danas ima više spoznaja o tome. Pre se nije toliko znalo. Autizam prati osobu čitav njegov život, rekao je Mirko Gojić.

PROČITAJTE JOŠ: DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Policijske snage na severu KiM nisu prva provokacija Prištine

Mirko dalje kaže:

-To je stanje ličnosti. Roditelji uspeju danas da ranije dobiju dijagnozu. Teško to pada roditelju. A kada je reč o MMR vakcini, naslušao sam se mnogo teorija. Mediji su čudo i teško je dematovati kad nešto ode u etar. Ja se držim struke. Može recimo MMR vakcina da se daje posle treće godine da bi roditeljima bile rešene nedoumice, kada dete već prohoda.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR VULIN U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Oni koji ćute o „velikoj Albaniji“ treba da ćute i kada Srbi zajedno donose odluke

O inkluziji:

-Mora se priznati da se nepripremljeno krene u inkluziju. Imate nepripremljene roditelje, sredinu. Trebalo bi pripremati čitavu sredinu za to. Izuzetno slaba podrška je u pitanju. U Beogradu se malo više radi. Delokrug ličniH pratilaca se proširio. Bilo bi dobro da stariji roditelji pomognu mlađima. Dete obolelo od autizma nikada ne može samo da živi. Moramo pomoći porodicama da se ne pravi od njih teška socijala. Mnogo ima razvoda, rasturenih porodica. Uglavnom majke ostaju same. Stalno se pitamo šta će biti sa tom decom kada roditelji umru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter