Izvor: Kurir.rs/Telegraf
07.07.2022 u 20:21
0

UMRLA NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI: Baka Tamara iz Beograda zvanično bila druga najdugovečnija Ruskinja na svetu!

Tamara Krutikov, zvanično najstarija osoba u Srbiji, preminula je u sredu u ranim jutarnjim satima u Novom Beogradu u dobi od 110 godina i 101 dan.

Od 16. aprila 2021. godine, kad je u 109. godini preminula Nadežda Pavlović, baka Tamara je zvanično bila najstarija osoba u Srbiji.

PREMINULA BAKA OLIVERA, koja je tokom policijskog časa išla na kurs engleskog jezika

Krutikova je rođena u Jekaterinoslavu u Ruskom carstvu 27. marta 1912. godine. Kada je imala sedam godina, napustila je Ukrajinu sa roditeljima i preselila se u Tursku, ubrzo i na ostrvo Kinaliada, a zatim u Srbiju gde se kasnije udala i zasnovala porodicu.

Zajedno sa suprugom Nikolajem imala je tri ćerke: Nataliju (1941), Irinu (1946) i Zinaidu (1950). Do 94. godine živela je sama. Kasnije se njena ćerka Irina vratila iz Rusije da brine o njoj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Po nacionalnosti je Ruskinja. Bila je profesor muzike i francuskog, svirala je klavir i igrala tenis. Govorila je ruski, francuski, grčki, turski, makedonski, engleski i srpski.

Tokom seobe iz Turske se iz Carigrada preselila na ostrvo Kinaliada gde se školovala dve godine pod patronatom Engleza. Kasnije se preselila čamcem u selo Melinci kod Herceg Novog. Nakon kraćeg boravka u Herceg Novom, preselila se u Hrastovec u Slovenijia. Tamo je provela veći deo svoje srednje škole u ​​zamku grofa Gerbenštajna i upoznala svog budućeg muža Nikolaja koji je tamo je bio profesor muzike. Njena majka Ana se tamo zaposlila kao vaspitačica, a Tamarin otac Vladimir kao sekretar škole i nastavnik matematike.

Potom se preselila u Belu Crkvu da upiše i završi srednju školu.

U Beogradu se udala za Nikolu, a 1939. venčali su se u ruskoj crkvi u Beogradu. Nikolaj se zaposlio kao nastavnik muzike u Kavadarcima u Makedoniji. Posle su se preselili u Bihać jer su se tamo zaposlili. U Bihaću je upoznala porodicu Horvatović iz Zagreba. Pomogli su joj da nakratko dođe u Zagreb na porođaj, potom je rodila ćerku Nataliju, a nakon porođaja se vratila u Bihać. Njena ćerka Natalija je krštena u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

Predavala je balet u Kavadarcima. Neko vreme predavala je francuski jezik u Šidu, a predavala je muziku u Bihaću. Ćerka Irina rođena je u Bihaću 1946. godine, a Zinaida 1950. godine.

Njen suprug Nikola preminuo je 14. decembra 1981. godine u Beogradu u 81. godini.

Posle svega toga vraća se u Beograd gde je ostala do kraja života.

U martu 2022. godine proslavila je 110. rođendan i postala superstogodišnjakinja i druga najstarija dokumentovana osoba koja je ikada živela u Srbiji iza Jelisavete Veljković.

U vreme smrti bila je druga najstarija Ruskinja na svetu iza Klavdije Gadjučkine.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter