Izvor: B92
26.07.2024 u 17:02
0

UPALJENI ALARMI: Može biti opasno

Predah od "zahlađenja" se završio, i narednih sedam dana u Srbiji se očekuje temperature od 32 do 35 i više stepeni, uz kratkotrajnu pojavu kiše početkom iduće sedmice, međutim, u pitanju je lokalna pojava koja neće poremetiti nastavak novog toplotnog talasa.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu

U Srbiji će u subotu biti pretežno sunčano i toplije. Vetar će biti slab, promenljiv. Najniža temperatura od 12 do 19 stepeni, a najviša od 30 do 34 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za 27. juli uključio je „žuti“ meteoalarm za celu Srbiju zbog visokih temperatura, i ovo upozorenje najavljuje da vreme može da bude potencijalno opasno.

„Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima,“ objavio je RHMZ.

RHMZ upozorava i na nepovoljne vremenske uslove za:

  • hronične bolesnike
  • lica pod terapijom, medicinskom kontrolom
  • meteoropate

Ovakvi vremenski uslovi su povoljni za pojavu šumskih i drugih požara.

Vremenska prognoza za Srbiju za nedelju

U nedelju će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren, jugoistočni vetar. Najniža temperatura će biti od 13 do 21 stepen, a najviša od 33 do 37 stepeni.

Drugog dana vikenda je na snazi „narandžasti“ meteoalarm za teritoriju cele Srbije zbog ekstremno visokih temperatura.

„Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju,“ navodi se na sajtu RHMZ.

„Narandžasto“ upozorenje označava opasno vreme, poručuju meteorolozi. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vremenska prognoza za Srbiju za ponedeljak

U većem delu Srbije u ponedeljak će biti pretežno sunčano uz manji pad temperature, prvo na severu i zapadu. Kratkotrajna kiša biće retka i izolovana pojava, uz jači razvoj oblačnosti.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni i u pojačanju. Najniža temperatura će biti od 16 do 22 stepeni, a najviša od 31 na severozapadu do 36 stepeni na jugu i istoku Srbije.

VREMENSKA PROGNOZA: Još danas prijatne letnje temperature uz povetarac

Vremenska prognoza za Srbiju od 30. jula do 3. avgusta

Prema vremenskoj prognozi RHMZ u Srbiji će narednih pet dana, od kraja jula do 3. avgusta biti pretežno sunčano i toplo. Očekuju se temperature iznad proseka, oko 35 i više stepeni Celzijusa.

U Beogradu će najviša dnevna u ponedeljak biti 30 stepeni, a u utorak 32 stepeni.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter