Izvor: Blic
07.07.2021 u 09:29
0

UPOZORENJE: Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Ako imate nešto važno od obaveza da završite, požurite, upravo je ovo pravo vreme za to, pa do nekih 10 časova, jer popodne, kada sunce više ne bude peklo, pojaviće se nov problem – komarci, među kojima su i oni zaraženi potencijalno veoma opasnim virusom Zapadnog Nila.

Danas se u Beogradu očekuje maksimalna dnevna temperatura do 36 stepeni, ali računajte da će na asfaltu biti sigurno i preko 40. Osim toga, za danas je prognoziran i veoma visok UV indeks – 9. Sledeći, najopasniji je od 11, što znači da smo veoma blizu najekstremnijeg zračenja.

I taman kada sunce prestane da „prži“, negde oko 17 časova, imaćete ponovo svega dva sata da bez bojazni boravite napolju – od 19 pa do ponoći komarci su najaktivniji, a sada nisu više samo dosadni, već mogu da budu i veoma opasni.

Naime, kako širom Srbije, tako i u Beogradu, pojavili su se komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. Ubodom virus prenose na čoveka i može da bude veoma opasan. Početni simptomi su povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, mučnina, groznica, ukočenost vrata… a najopasnija posledica je upala mozga ili moždanica i kičmene moždine. Ukoliko osetite ove simptome, odmah se javite lekaru.

Zato nadležni apeluju na građane da budu oprezni i bez preke potrebe ne idu „mečki na rupu“, odnosno tamo gde komaraca najviše ima, a to su – močvare, šume, blizina bilo kakvog rastinja i vode. Prilikom boravka u prirodi i na otvorenom, obavezno na otkrivenim delovima tela koristite repelente, odnosno sredstva koja odbijaju insekte.

Ima još jedna stvar koju građani često rade i time samo još više privlače komarce, a o čemu se radi, govorićemo u našem uživo uključenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter