Izvor: KURIR
04.06.2024 u 18:57
1

VAŽNO ZA VOZAČE DANAS NOVE TABLE I PRAVILA NA BIVŠEM AUTO-PUTU KROZ BG Važiće novo ograničenje brzine, zaustavna samo za Hitnu!

Počinje zamena kompletne signalizacije na bivšem auto-putu kroz Beograd, koji je prema novoj kategorizaciji motoput. Zelene table ćemo zameniti plavim tablama i ta zamena će trajati 50 dana, najavio je resorni ministar Goran Vesić ističući da je na motoputu maksimalna dozvoljena brzina 100 kilometara na sat, a kroz naseljeno mesto 80 kilometara na čas. Zaustavna traka ostaje zasad otvorena samo za vozila hitnih službi.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o kategorizaciji državnih puteva i tom uredbom su prvi put u Srbiji uvedeni novi putevi – motoputevi.

Reč je o brzim saobraćajnicama na kojima je ograničenje brzine 100 kilometara na čas, osim kroz naseljeno mesto, gde se vozila mogu kretati brzinom do 80 kilometara na čas.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je za RTS da se gradi nekoliko takvih saobraćajnica – između Loznice i Šapca, Fruškogorski koridor, Dunavski koridor, brza saobraćajnicu koja počinje na Bačkom Bregu, pa ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde i Srpske Crnje.

„To su sve brze saobraćajnice na kojima ćemo uspostaviti drugačiji režim i naplate, koji neće biti isti kao na auto-putu. I u tom smislu je bilo neophodno da uvedemo novu kategoriju puteva“, rekao je Vesić.

Na bivšem auto-putu kroz Beograd postavljaju se plave table

Izmene se odnose i na bivši auto-put kroz Beograd, koji je izgradnjom obilaznica oko Beograda postao gradski bulevar, kaže Vesić podsećajući da je on preimenovan u motoput.

„Od danas počinje zamena svih kompletnih signalizacija. Znači, one zelene table ćemo zameniti plavim tablama i ta zamena će trajati 50 dana. Zamenićemo 318 znakova, 25 velikih tabli i ono što vozači treba da znaju, da je sada, kad se postave nove table, nova signalizacija, vožnja na motoputu koja je dozvoljena 100 kilometara na sat, a ne više 130 kao na auto-putu, a kroz naseljeno mesto 80 kilometara na sat“, poručio je Vesić.

Objašnjava da to znači da se od petlje Dobanovci do petlje Bubanj potok, na tom motoputu može voziti brzinom od 100 kilometara na sat, a kroz sam grad, na delovima koji prolaze kroz Novi Beograd i u delu posle Hitne pomoći prema Bubanj potoku, moguće je voziti 80 kilometara na sat.

Zaustavna traka samo za vozila hitnih službi

Zaustavna traka, koja se kolokvijalno zove žuta traka, i dalje ostaje otvorena samo za vozila hitnih službi.

„Ukoliko grad Beograd bude izrazio želju, mi možemo da pričamo o tome da se ta traka može koristiti i za javni prevoz“, rekao je Vesić napominjući da se zaustavna traka nigde ne može koristiti kao vozna za putnička vozila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “VAŽNO ZA VOZAČE DANAS NOVE TABLE I PRAVILA NA BIVŠEM AUTO-PUTU KROZ BG Važiće novo ograničenje brzine, zaustavna samo za Hitnu!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter