Izvor: ALO
24.08.2024 u 14:22
0

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA STVORILA SLIKU ISUSA: Novi šok nakon analize drevne relikvije

Veštačka inteligencija je nakon šokantnih rezultata analize drevne relikvije stvorila zapanjujuće slike muškarca za koga mnogi veruju da bi mogao biti Isus Hrist!

Hrišćani veruju da je Torinski pokrov zapravo Isusova pogrebna tkanina na kojoj je primetan otisak njegovog krvavog lica i tela. Analiza urađena osamdesetih godina prošlog veka sugeriše da je pokrov nastao u 14. veku, međutim, nova procena datiranja rendgenskim snimcima navodi da je tkanina stara 2.000 godina i da je nastala u Hristovo vreme.

STIŽU NAM VELIKE VRUĆINE: Toplotni talas nastavlja da prži (FOTO)

To znanje je omogućilo najsavremenijoj tehnologiji veštačke inteligencije da stvori živopisne i neverovatno realistične prikaze otiska lica za koji su vernici uvereni da je nastao na tkanini u trenutku Hristovog vaskrsenja.

Slika sa AI sajta Midjourney slična je mnogim istorijskim prikazima Isusa koji ima dugačku kosu i bradu do ramena.

 

Takođe se vide rane na golim grudima što sugeriše da je bio mučen i ubijen.

Liberato de Karo, glavni autor nove studije, tvrdi da je širokougaona rendgenska analiza dokazala da se Torinski pokrov poklapa sa sličnim uzorkom tkanine iz izraelske Masade koji datira između 55. i 74. ne.

– Eksperimentalni rezultati su kompatibilni sa hipotezom da je Torinski pokrov relikvija stara 2000 godina – navodi se u studiji i naglašava da je prethodna konačna analiza bila pogrešna zbog kontaminacije.

Stručnjak je rekao i da je u lanenim vlaknima pokrova bilo i sitnih čestica polena sa Bliskog istoka što je naizgled isključivalo ideju da je tkanina došla iz Evrope.

De Karov tim je izvršio analizu koristeći mali uzorak iz Svete plaštanice koja se trenutno nalazi u katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu.

Autori studije su brzo primetili da se novi zaključci održavaju samo ako je krhki artefakt držan na prosečnoj temperaturi i relativnoj vlažnosti od 55 do 75 odsto tokom 13 vekova pre nego što je ušao u istorijski zapis 1354. godine.

Katolička crkva, međutim, nema zvaničan stav o legitimnosti Torinskog pokrova.

Nekoliko papa je priznalo platno kao čudotvornu relikviju. Papa Franja je 2015. godine otišao na hodočašće u Torino kako bi se pomolio pred plaštanicom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter