Izvor: TELEGRAF
31.05.2024 u 17:15
0

VLADA SE DOGOVORILA SA MALINARIMA: Ovo je dogovorena početna otkupna cena maline

U Vladi Republike Srbije, na sastanku koji je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović održao sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara postignut je dogovor, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Usaglašeno je da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača, dalje se navodi.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Takođe, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa Zakonom, a u vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum.

Martinović je ovom prilikom još jednom podvukao da samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline. On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati“.

Sastanku je prisusvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, kao i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, zatim predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter