Izvor: kurir
31.05.2024 u 10:18
0

Vožnja automobilom će se POTPUNO PROMENITI: Od jula na snazi druga pravila, novi sistemi postaju obavezni

Svi automobili koji se budu proizvodili nakon 7. jula ove godine moraće da budu opremljeni novim sistemima pomoći

Nova uredba Evropske unije nalaže da svi novi automobili od 7. jula 2024. moraju biti opremljeni brojnim novim sistemima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu.

Ovo će biti obaveza samo za nove modele koji će biti predstavljeni ove godine, ne i za modele koji su od ranije na tržištu. Oni će sisteme morati da uvedu prilikom narednog redizajna ili predstavljanja novog modela.

Reč je o sistemu Intelligent Speed Assistance (ISA) koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrovani automobili moraju biti opremljeni ISA-om.

Ukratko, sistem koristi zvučne ili vizuelne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sistem takođe može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obavezne sisteme pomoći, poput crne kutije koja bi trebalo da pruži podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo da omogući naknadnu ugradnju imobilizatora osetljivih na alkohol.

ISA ne ograničava brzinu i ne koči aktivno automobil. Vozači su i dalje ti koji su odgovorni i upravljaju automobilom. Važno je naglasiti da se ISA ne može trajno isključiti. Može se deaktivirati svaki put kada se vozilo ponovo pokrene. Međutim, čim ponovo upalite automobil, ona je upaljena.

Obavezni sistemi u novim automobilima

Od 7. jula 2024. ovi dodatni sistemi pomoći biće obavezni za novoregistrovana vozila:

Blackbox (crna kutija): I automobili dobijaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR). Kontinuirano beleži informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju vazdušnog jastuka, ali ih redovno i briše. Samo u slučaju nesreće podaci se skladište nekoliko sekundi pre i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruisao tok nesreće. Podaci o nesrećama čuvaju se lokalno u vozilu u zatvorenom sistemu. Budući da je crna kutija obavezna za sva novorazvijena vozila od prošlog jula, već danas je ugrađena u brojne nove automobile.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter