Izvor: ALO
30.06.2024 u 06:58
0

VREMENSKI ROLERKOSTER: Još danas i sutra toplo i sunčano, a evo kada temperatura pada za DESET STEPENI

Naredne nedelje temperatura niže za deset stepeni, a najviše kiše biće u utorak, kada će pasti od 50 do 60 litara po kvadratnom metru, rekao je Ivan Ristić

Nakon perioda hladnijeg vremena sa nepogodama, vikend nam je doneo kratkotrajan priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike, koji je prouzrokovao veoma toplo vreme.

Vrućine će se zadržati danas i sutra tokom dana u Srbiji, kada se očekuju temperature do 37 stepeni, uz tropske noći u urbanim sredinama.

Međutim, kako kaže meteorolog Ivan Ristić, nepogode, uključujući grad, olujni vetar i veliku količinu padavina, ponovo se očekuju već u noći između ponedeljaka i utorka, te je važno biti spreman za ove promene.

– Još danas i sutra će biti sunčano i toplo, a od ponedeljka uveče sa severozapada će nam stići hladni front. Prva će na udaru biti Slovenija, a kod nas će tek u večernjim satima stići kiša i pljuskovi. Najviše padavina će biti u utorak, i moguće je da će se ponoviti ista situacija kao i ove nedelje. U centralnoj Šumadiji i na teritoriji Beograda pašće dosta kiše, od 50 do 60 litara po kvadratnom metru, a temperatura će pasti za oko deset stepeni. U centralnoj i istočnoj Srbiji moguće su i jače vremenske nepogode praćene olujom, pljuskovima i pojačanim vetrom. Cela sledeća nedelja biće svežija, a u utorak temperatura će se kretati od 23 do 28 stepeni – rekao je Ristić, i apelovao na građane da očiste odvode kako bi sprečili eventualne poplave.

Nestabilno vreme, sa čestom pojavom kiše i sa niskim temperaturama. u Srbiji će trajati sedam dana, a već druge nedelje jula situacija će se stabilizovati.

– Biće puno sunca, lepo i toplo vreme, ali temperature neće ići preko 35 stepeni. Cela druga nedelja će biti bez kiše, ali već od sredine jula do nas ponovo dolazi afrički ciklon i temperature do 40 stepeni.

POŽAR U POŽAREVCU: Gori fabrika, 40 vatrogasaca na terenu

Izbegavajte sunce, nosite prirodne materijale

Visoke temperature mogu predstavljati rizik ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima već i za sve ostale, uključujući mlade, starije, decu, pa čak i životinje. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd izdao je preporuke kako se ponašati tokom vrelih dana da biste zaštitili svoje zdravlje i izbegli neprijatnosti.

Izbegavajte izlaganje direktnom suncu od 10 do 17 časova (naročito deca, trudnice, stariji, srčani bolesnici).

Ukoliko morate da bude napolju u navedeno vreme, trudite se da budete u hladu!

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala. Ako izlazite napolje, nosite šešir sa širokim obodom ili kapu i naočare za sunce sa UV zaštitom. Izbegavajte sportske aktivnosti i vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana!

Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove preporučljivo je da to čine u najsvežijem delu dana – u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru) ili kasnije u toku večeri.

Ljudi koji rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) treba češće da prave pauze za odmor, da ostanu u hladu i da piju jednu i po čašu vode na svakih 30 minuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter