Izvor: Happy BSC
27.04.2022 u 11:15
0

ZA NEKOGA JE ZLOČINAC, DRUGIMA JE HEROJ! BILO KAKO BILO – LEGENDA JE! Dovoljno je reći Dragoljub Draža Mihailović

Na današnji dan 1893. godine rođen je Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini (četnički pokret).

Mihailović je bio general vojske Kraljevine Jugoslavije (u Drugi svetski rat je ušao kao pukovnik), izbeglička vlada mu je dodelila čin generala, kao i mesto ministra vojnog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kao profesionalni oficir učestvovao je u oslobodilačkim ratovima 1912.-1918. U međuratnom periodu izvesno vreme bio je vojni ataše u Pragu i Sofiji. Odbio je da prihvati kapitulaciju u Aprilskom ratu 1941. i sa grupom istomišljenika odlučio se na oružani otpor okupatoru – što je započeo polovinom maja 1941.

SVE SU STRAŽE ĐENERALA DRAŽE! Miloš Jovanović sa ČIČINIM UNUKOM proslavio REZULTATE IZBORA, pogledajte video koji se širi Srbijom (VIDEO)

Izuzetno brutalne odmazde koje je sprovodio okupator vremenom će ga primorati da se odluči za taktičniji pristup, što će imati za posledicu da su se Britanci i Amerikanci vremenom (tokom 43. i posebno 44.) odlučili da podrže, po njima efikasniji, Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska) koji je predvodio Josip Broz Tito.

Ulazak Sovjetskih jedinica u Srbiju u jesen 44., označio je i slom Mihailovićevog pokreta. OZNA (Odeljenje zaštite naroda – u stvari politička policija) ga je uhapsila 12. marta 1946.

Osuđen je sa obrazloženjem da je bio saradnik okupatora i ratni zločinac.

Predsednik SAD Hari Truman ga je odlikovao Legijom časti, posthumno 1948. Rehabilitovan je odlukom skupštine Srbije iz 2004, kojom su oba sukobljena pokreta iz Drugog svetskog rata ocenjena kao pokreti otpora.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter