Izvor: bsc happy
29.06.2024 u 08:26
0

ZAKON O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI PADA: Brnabić ocenila skandaloznim!

U okviru emisije „Aktuelnosti“ emitovanoj sinoć na Happy televiziji, Borojević se osvrnuo na zakon o rodnoj ravnopravnosti kao i „Merdita- Dobar dan “ manifestaciji.

– Zakon o rodnoj ravnospravnosti će biti stavljen i Ustavni sud će ga proglasiti ništavnim. To je velika stvar jer su hteli da nam to umetnu u udžbenike. Osoba koja mi je pomogla da sastavimo i damo dobar ukaz , odnosno inicijativu o oceni ustavnosti je upravo predsednica Skupštine, Ana Brnabić koju sam pitao da li je moguće da ovo može da prođe. Njeno mišljenje je upravo da je ovaj zakon donet skandalozno, bez konsultacije ljudi koji su morali da daju svoje mišljenje o svemu ovome. Današnji dan će ostati upamćen po dve stvari,  prva da nemamo više taj zakon o rodnoj ravnopravnosti a druga da se festival albanske tradicije više neće održavati na Vidovdan.

Ustavni sud pokrenuo je postupak na 8. sednici kojim se utvrđuje ustavnost Zakona o rodnoj ravnopravnosti, odnosno rodno osetljivog jezika.

„Sud je obustavio izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu odredaba navedenog Zakona“, navodi se u saopštenju.

Odluka je doneta juče na sednici kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda.

U delu Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine, piše da treba da se koristi rodno osetljivi jezik u (član 37, stav 4, tačka 3) školskim udžbenicima, nastavnom materijalu, svedočanstvima, diplomama, licencama, a isto su dužni i mediji.

 

STIŽE VRUĆ AFRIČKI TALAS! Pali se meteo alarm, temperatura ide do 37 stepeni, a od ovog datuma opet NEVREME

 

Za nepoštovanje odredbi 37 i 44 Zakona propisana je kazna za organe javne vlasti sa 5.000 do 150.000 dinara, dok mediji neće novčano odgovarati.Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je 2021. godine, a izazvao je kritike dela javnosti, kao i SPC i Matice Srpske. Za nepoštovanje odredbi 37 i 44 Zakona propisana je kazna za organe javne vlasti sa 5.000 do 150.000 dinara, dok mediji neće novčano odgovarati.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je u junu 2021. godine, a izazvao je kritike dela javnosti, kao i SPC i Matice Srpske.

Advokat Milenko Radić izjavio je za RT Balkan da je njegova advokatska kancelarija podnela inicijativu Ustavnom sudu Srbije (USS) za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, uverena da nije u skladu sa Ustavom Srbije koji ne poznaje kategoriju roda.

Istu inicijativu pokazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter