Izvor: 24 sedam
14.10.2024 u 15:50
0

GREJNA SEZONA POČINJE 15. OKTOBRA: Šta sve kao korisnici treba da znamo?

Tokom praznika poput Nove godine, Božića i Srpske Nove godine, radijatori će raditi neprekidno, osim u slučaju da vremenski uslovi omogućavaju održavanje potrebnih temperatura bez dodatnog grejanja

Kako se temperature snižavaju, pripreme za grejnu sezonu ulaze u završnu fazu. Zvanično, grejanje u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila, ali ove godine nadležni poručuju da je sve spremno i za eventualne hladne talase pre tog datuma. Na sastanku predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike sa ključnim energetskim subjektima, potvrđeno je da su svi radovi završeni na vreme i da su energenti obezbeđeni u dovoljnim količinama. Evo detalja o snabdevanju energijom, planiranim merama i važnim informacijama za korisnike.

EPS obezbedio stabilno snabdevanje – Zalihe uglja na optimalnom nivou

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) predstavili su podatke o proizvodnji i stanju akumulacija. Trenutne zalihe uglja zadovoljavaju potrebe za stabilnu proizvodnju električne energije tokom cele grejne sezone. Planirani remonti su gotovo završeni, a proizvodni kapaciteti spremni za očekivane opterećenja.

EPS poručuje da će, bez obzira na vremenske uslove, proizvodnja električne energije biti stabilna, garantujući pouzdano snabdevanje toplotnom energijom širom zemlje.

Cene grejanja rastu u većini gradova Srbije

Neke toplane u Srbiji već su povećale cene grejanja zbog rasta troškova poslovanja i cena energenata, dok druge tek planiraju poskupljenje.

U Beogradu će grejanje poskupeti za 8,92 odsto, u Kruševcu za 20 odsto, a u Kragujevcu za 15,6 odsto. U Subotici je fiksni deo cene povećan za 19,22 odsto, dok je varijabilni deo, koji zavisi od potrošnje, poskupeo za 8,4 odsto.

Kraljevo beleži najmanje povećanje od 1,42 odsto, dok je u Nišu uvećan samo fiksni deo za 27,06 odsto, ali je varijabilni deo smanjen za 8,89 odsto.

U Boru su cene povećane još 1. aprila za 30 odsto, dok je u Majdanpeku grejanje poskupelo za isti procenat od 1. jula.

Od ukupno 60 toplana u Srbiji, lokalne samouprave donose odluke o cenama grejanja.

Modernizacija distributivne mreže – 34.000 novih stubova i 2.400 km mreže

Iz „Elektrodistribucije Srbije“ (EDS) ističu da je tokom ove godine realizovan najveći investicioni ciklus u poslednjih nekoliko decenija. Zamenjeno je 34.000 starih stubova novim betonskim, a modernizovano je 2.400 kilometara mreže. Takođe, postavljeno je više od 500.000 digitalnih brojila, koja omogućavaju bolji monitoring potrošnje i brže rešavanje kvarova.

EDS je naglasio i da je prvi put nakon više od deset godina obezbeđena potpuna popunjenost magacina opremom, čime se garantuje efikasno otklanjanje potencijalnih kvarova. Završena je i sezonska seča rastinja, čime su eliminisani rizici od problema izazvanih vremenskim nepogodama.

Sigurno snabdevanje gasom – Dodatne količine iz Azerbejdžana

Na sastanku je posebna pažnja posvećena gasnom sektoru, s obzirom na moguće prekide u snabdevanju iz pravca Ukrajine. U cilju obezbeđivanja kontinuiranog snabdevanja gasom, dogovorene su dodatne količine iz Azerbejdžana za predstojeću zimu, dok se pregovara i sa Rusijom o dopunskim količinama u slučaju povećane potražnje zbog niskih temperatura.

Svi skladišni kapaciteti su popunjeni, a Ministarstvo rudarstva i energetike prati situaciju kako bi na vreme reagovalo u slučaju poremećaja na tržištu gasa.

Kada zvanično počinje grejanje i pod kojim uslovima se produžava sezona?

Zvanična grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali u slučaju izuzetno niskih temperatura moguće je njeno produženje do 3. maja. Grejanje će se pokrenuti i pre zvaničnog početka ako Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12°C ili nižu.

Tokom praznika poput Nove godine, Božića i Srpske Nove godine, radijatori će raditi neprekidno, osim u slučaju da vremenski uslovi omogućavaju održavanje potrebnih temperatura bez dodatnog grejanja.

Ko je odgovoran za unutrašnje instalacije i održavanje radijatora?

Vlasnici stanova ili upravnici stambenih zajednica odgovorni su za održavanje unutrašnjih grejnih instalacija. Ukoliko dođe do potrebe za zamenom radijatora, troškove snosi stanar ili vlasnik stana.

Održavanje instalacija može se poveriti komunalnom preduzeću, registrovanim firmama ili preduzetnicima koji se bave ovom vrstom delatnosti.

Propisane temperature u stambenim objektima

Prema propisima, JKP „Beogradske elektrane“ su dužne da obezbede sledeće temperature u objektima:

  • Dnevne sobe, spavaće sobe i kuhinje: 20°C
  • Kupatila: 22°C
  • Toaleti: 15°C
  • Garaže: 5°C

Dozvoljeno je odstupanje temperature za ±1°C. Ukoliko temperatura u stambenim prostorijama padne na 12°C ili niže, korisnik neće plaćati grejanje za taj period.

Kako se računa grejanje i ko ima pravo na besplatno grejanje?

Potrošači koji grejanje plaćaju paušalno mogu izmirivati svoje troškove u 12 jednakih mesečnih rata tokom cele godine. Ova odluka Skupštine Grada Beograda omogućava ravnomerno opterećenje kućnog budžeta.

Ako temperatura u stanu padne ispod 12°C, korisnik je oslobođen plaćanja za taj period. Za svaki stepen niže temperature od propisane, cena grejanja umanjuje se za 5% po danu.

Grejni režim – Kada radijatori rade 24 sata dnevno?

Ukoliko je temperatura izmerena u 18 časova niža od +1°C, a prognoze za noć predviđaju da će pasti ispod 0°C, grejanje će trajati neprekidno 24 sata kako bi se zaštitila energetska infrastruktura i održala potrebna temperatura u objektima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter