Izvor: Tanjug
01.10.2024 u 12:35
0

MINISTAR RISTIĆ: Pretnje Tanjugu najozbiljnije pretnje jednom srpskom mediju

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić osudio je danas pretnje upućene novinarima Tanjuga i istakao da je to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina.

On je za Tanjug rekao da je Ministarstvo tim povodom odmah stupilo u komunikaciju sa MUP-om i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu – Odeljenjem za visokotehnološki kriminal.

„Mi smo čitavu noć bili u komunikaciji i na ovome se intenzivno radi. Nećemo se smiriti dok ove stvari ne isteramo na čistac“, rekao je Ristić.

On je rekao da je utvrđeno da je ta pretnja stigla sa teritorije Albanije.

„Već je ustanovljeno odakle je došla poruka, uspostavljena je komunikacija i sa Majkrosoftom. Ono što danas radimo, pored aktivnosti sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i Ministarstvom unutrašnjih poslova, jeste i obaveštavanje Evropske federacije novinara i drugih međunarodnih novinarskih organizacija, kako bi bili upoznati sa dešavanjima na teritoriji naše južne pokrajine, kada govorimo o položaju pripadnika srpskog naroda u tom kontekstu i o položaju i ugroženosti lične bezbednosti i novinara, kako onih na Kosovu i Metohiji, tako i onih iz beogradskih i drugih redakcija, koji odlaze povremeno zbog radnih zadataka na KiM“, rekao je Ristić za Tanjug.

Novinska agencija Tanjug dobila je juče na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao „Trim Bardhi“ i u kojem se navodi da će svaki novinar agencije „dobiti metak u potiljak“ kada kroči na tlo Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ristić je naglasio da, imajući u vidu ozbiljnost pretnje, očekuje da međunarodne organizacije, što one prisutne na teritoriji AP KiM, što međunarodne strukovne, odnosno novinarske organizacije, jasno osude ovu pretnju i da se priključe Srbiji u utvrđivanju identiteta pošiljalaca kao i da sankcionišu te osobe bez obzira što je pretnja došla sa teritorije Albanije.

„Postoje međunarodni mehanizmi da se dođe do autora ove pretnje i do nekoga ko otvoreno preti ubistvima građanima Srbije, u ovom slučaju novinarima, odnosno poslenicima i novinske agencije Tanjug i televizije Tanjug“, rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, kosovsko-metohijska kriza ponovo kulminira pred našim očima i ona se čitav niz meseci manifestuje u različitim oblastima, odnosno ne samo klasičnim bezbednosnim već pre svega u kontekstu elementarne ugroženosti života pripadnika srpskog naroda u AP KiM i svih onih koji se ne mire sa nedelima takozvanih privremenih vlasti u Prištini.

„Ovo je samo još jedan pokazatelj te eksplozije mržnje. Kontaminacije mržnje tokom prethodnih 25 godina. Od 1999. pa na ovamo, stasavaju nove generacije koje su utemeljene u mržnji i za neke je potpuno normalno da upućuju ovakve pretnje, ali, sa druge strane ono što će ih iznenaditi, to je odlučna reakcija Srbije“, naglasio je ministar.

Ristić je pozvao i sva udruženja novinara u Srbiji, a njih ima 76, da ovaj put jednoglasno osude i odbace ove pretnje, odnosno da ne kalkulišu i da ne gledaju da li su novinari Tanjuga pojedinačno članovi jednog, drugog, trećeg ili 76. udruženja.

„Ovo je onaj moment kada svi treba da budemo ujedinjeni u solidarnosti i kada svi treba da preduzmemo one korake koje nam stoje na raspolaganju, kako bismo pre svega zaštitili živote i ličnu i fizičku bezbednost svih naših građana na teritoriju pokrajine KiM, a sa druge strane svih novinara, srpskih novinara koji su na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, da pokažemo da prosto ovakve pretnje nailaze na odlučnu, brzu i efikasnu reakciju države“, rekao je on.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije je rekao i da misli da je ono što je najopasnije kod ovih pretnji to što one mogu da ohrabre dalje neko novo nasilje, ali kako je naglasio sumnja da će autori poruke upućene Tanjugu učiniti bilo kakvo nasilje.

„On je tu poruku poslao, ali ta poruka predstavlja lakmus papir kakva je atmosfera u jednom delu kosovsko-metohijskog ili albanskog društva. Dakle u onom delu koje je sklono nasilju. Mi živimo u doba sveopšteg nasilja, govorim globalno i to se manifestuje i kod nas. To je jedna ozbiljna društvena pošast kojoj moramo da se suprotstavimo“, rekao je Ristić.

Kako je istakao, pretnjama moramo zajedno da se suprotstavimo time što ćemo negovati kulturu dialoga i nastaviti da jačamo kapacitete države i pokazati ljudsku i profesionalnu solidarnost.

„Ono što hrabri u ovoj situaciji to je da se i Tanjug momentalno obratio Ministarstvu informisanja i telekomunikacije. Prvo je rukovodstvo Tanjuga stupilo u kontakt sa nama, potom sa MUP-om, sa tužilaštvom. E, tako se radi u ovakvim situacijama. Dakle, obaveštavate resorno ministarstvo i onda zajedno stupamo u akciju kako bismo otklonili i najmanju opasnost koja može da preti bilo kom građaninu Srbije u ovom kontekstu i bilo kom našem novinaru bez obzira gde se nalazi“, rekao je Ristić.

On je podsetio i na nekoliko novinara, stradalih 1998. i 1999. na području AP Kosova i Metohije, koji se dalje vode zvanično kao nestali, iako je potpuno jasno svima, da oni nisu nestali, već da su lišeni života na nasilan način.

„Činjenica da niko nije odgovarao za to, da počinioci inspiratori nisu identifikovani, da nisu procesuirani, da nisu u skladu sa pravom kažnjeni, govori o tome da je područje naše južne pokrajine u svakom mogućem aspektu nebezbedno za pripadnike nealbanskog življa, bez obzira da li su to ljudi koji tamo žive ili su to pripadnici našeg naroda, koji bilo kojim poslom ili bilo kojom potrebom odlaze na teritoriju naše južne autonome pokrajine“, rekao je Ristić.

On je naglasio da je pretnjama upućenim Tanjugu, kao i svim ovim dešavanjima prethodnih nekoliko meseci na teritoriji AP Kosova i Metohije pređena crvena linija.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija sa svoje strane čini zaista intenzivne napore kako bi obavestilo međunarodnu zajednicu, relevantne međunarodne organizacije, ne samo strukovne, već i one koje se pored ostalog bave i zaštitom ljudskih i građanskih prava“, rekao je ministar i naglasio da očekuje njihove konkretne poteze.

Podsetio je i da je smo prilikom nedavnog nemilog slučaja, odnosno isterivanja službenika pošte Srbije iz devet poštanskih objekata na severu AP KiM prvi put videli odlučnu reakciju Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, dobili reakciju UNMIK-a i KFOR-a ali i čitavog niza zapadnih vlada, što nas je, kako je naglasio, prijatno iznenadilo.

„Po prvi put su se svi oni oglasili vrlo odlučno saopštivši da to ne podržavaju, da to predstavlja nasilje i da naravno osuđuju jedan takav Kurtijev čin. U tom smislu potrebno je da oko naše zemlje nastavimo da okupljamo partnere i prijatelje i da obaveštavamo međunarodnu zajednicu iznova i iznova o onome što se zaista dešava na KiM“, rekao je Ristić.

Kako je zaključio ono što se dešava na AP KiM treba da zabrine ne samo nas, već i čitavu međunarodnu zajednicu, zato što se radi o jednom od najopasnijih žarišta, ne samo u Evropi, već i u širem geografskom području.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter