Izvor:
23.07.2024 u 16:16
0

NOVAC ZA SEOSKE PREDUZETNICE OD MINISTARSTVA: Evo ko može da se prijavi i koliko novca dobija

Sve preduzetnice koje se bave proizvodnjom hrane na selu, moći će do 10. septembra da konkurišu za bespovratna sredstva, koja je obezbedilo Ministarstvo privrede.

Ukupno raspoloživ novac je 30 miliona dinara i namenjen je za finansiranje kupovine nove opreme i repromaterijala.

Ovaj konkurs raspisan je u okviru Programa podrške za razvoj ženskog preduzetništva na selu u ovoj godini. Reč je o novcu koji je na raspolaganju mikro privrednim društvima čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena, i preduzetnicama, koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda i svoju delatnost obavljaju u seoskom području.

– Bespovratna sredstva se odobravaju u visini od 100 odsto vrednosti investicionog ulaganja i to u rasponu od 300.000 do 500.000 dinara – navodi se u javnom pozivu. – Opšti cilj Programa je podsticanje razvoja ženskog preduzetništva u seoskim područjima i održivog ekonomskog razvoja, kao i podsticanje zapošljavanja u ruralnim delovima zemlje.

NESTALI FARMACEUT MILAN IZ NIŠA JE VRLO VEROVATNO ŽIV: Svoje mišljenje deli inspektor

Moguće odbijanje

KOMISIJA za dodelu bespovratnih sredstava zadržava pravo da, nakon provere, donese rešenje o odbijanju zahteva u slučaju sumnje u verodostojnost dokumentacije, reputacioni rizik privrednog subjekta, kao i sumnje da se oprema nabavlja u cilju špekulativnih radnji, a ne ostvarivanja specifičnih ciljeva Programa.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, ukoliko je vrednost investicije veća od maksimalnog iznosa bespovratne pomoći, preduzetnica će navedenu razliku do pune vrednosti investicije moći da obezbedi iz sopstvenih sredstava. U slučaju da korisnik sam finansira nabavku opreme, u obavezi je da prvo uplati svoj novac dobavljaču. Tek nakon toga, uz dokaz o uplati, subvencija će biti isplaćena.

– Pravo da se prijave na konkurs za dodelu novca imaju postojeće preduzetnice i mikro privredna društva čiji je osnivač, zakonski zastupnik, ostali zastupnik i poslovođa žena, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre najkasnije 31. decembra 2023. godine i koja svoju privrednu delatnost za čiju realizaciju se sredstva potražuju, obavljaju u seoskom području. U privrednom društvu koje ima nekoliko osnivača, minimalni udeo, koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena, je 50 odsto – izričiti su resornom ministarstvu.

Carinski, administrativni i transportni troškovi, špedicije, skladištenja, refundacija sredstava za već nabavljenu opremu i repromaterijal, zajmovi i rate za otplatu kredita, ne mogu biti namireni od dobijenog novca na konkursu. Takođe, subvencija se ne može koristiti za nabavku ručnog alata ili vozila.

Prijava do 10. septembra

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter