Izvor: novosti
30.01.2024 u 14:16
0

PETAR PETKOVIĆ: Ukoliko Kurti zaustavi korišćenje dinara, jasno je da ne želi MIR

Naglasio je da se na svim sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovara i o brojnim incidentima i napadima na srpski narod

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je prethodnih dana razgovarano sa brojnim međunarodnim predstavnicima o gorućim pitanjima i opstanku i ostanku srpskog naroda na Kosovu, s obzirom na brojne eskalatorne i nasilne poteze koje povlači premijer Kosova Aljbin Kurti „kako bi ih proterao, kako bi ukinuo dijalog i kako bi sproveo svoju ‘velikoalbansku politiku'“.

„Na jučerašnjem sastanku sa Lajčakom preneli smo ozbiljnu zabrinutost Beograda kada je reč o teškom položaju i situaciji u kojoj se srpski narod nalazi, ne samo severno već i južno od Ibra, naročito u svetlu poruke Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini da ukinu dinar i platni promet Srbije na prostoru KiM“, rekao je Petković.

Naglasio je da se na svim sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovara i o brojnim incidentima i napadima na srpski narod koji su rezultat antisrpske retorike koju sprovodi Priština.

Ukazao je da po Rezoluciji 1244 Priština nema pravo na KBS, kao ni na specijalce koji su na severu Kosova, što, kako napominje, jasno piše u Briselskom sporazumu. Poručio je da će Beograd bez obzira na sve nastaviti sa svojom diplomatskom borbom da sačuva mir.

„Srbija će uraditi sve da sačuvamo srpski narod na KiM i nastavićemo sa našom jakom diplomatskom borbom u okviru dijaloga da sačuvamo mir“, istakao je Petković.

Smatra da je odluka Prištine da ukine dinar poslednji udarac na srpski narod na Kosovu.

„Imamo posla sa čovekom koji čini sve da nastavi sa eskalatornim procesima“, upozorio je Petković.

Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice insistirao na formiranju ZSO kako bi se omogućila prava srpskom narodu i dodao da se Srbija zalaže i za organizovanje novih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Komentarišući saopštenje Kvinte o ukidanju dinara na Kosovu, Petković je izrazio uverenje da će se to pitanje rešiti. Ukazao je da nije prvi put da čitamo različita saopštenja Kvinte koja osporavaju protivpravne odluke Prštine i da se sve uglavnom završavalo na opomenama.

„Ovog puta izjava je drugačija, videćemo, sve smo učinili da svima objasnimo koje su katastrofalne posledice ukidanja dinara i da je to pitanje opstanka srpskog naroda na KiM. Ukoliko to Kurti ne zaustavi i krene da se obračunava sa Poštom Srbije jasno je da taj čovek ne želi mir“, ocenio je Petković.

Poručio je da će Srbija biti uz svoj narod i da će ovo pitanje nastaviti da rešava tako da niko od Srba ne bude ugrožen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter