Izvor: Tanjug
24.12.2021 u 21:34
0

KURTI: Nadam se dogovoru sa Srbijom

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se nada dogovoru sa Srbijom u okviru mandata njegove vlade, koji se poklapa sa mandatom predsednika SAD Džozefa Bajdena i sadašnje Evropske komisije, prenose strani mediji. 

On je govorio i o inicijativi Otvoreni Balkan, rekavši da veruje da je to „test istine o otvaranju Srbije prema Kosovu“.

– Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome, tako da sa Srbijom zatvorenom za Kosovo ne znam kako možemo da imamo otvoreni Balkan – naveo je Kurti i dodao da ne spada u one koji veruju u samodovoljnost Balkana kao i da je uveren da Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mesto u NATO i EU.

Kurti je takođe govorio i o energetskoj krizi koja ima uticaja na unutrasnjem planu ali utiče i na regionalne odnose i naveo da energetska kriza nije prisutna samo na Kosovu i u regionu, već u celoj Evropi.

– U ovom slučaju pokušavamo da ublažimo ovu situaciju, koja neće moći brzo da se okonča, pošto je ovih dana veliko opterećenje, i to nastojimo da postignemo subvencionisanjem potrošnje s jedne strane i popravkom B2 bloka termoelektrana – kazao je Kurti i naveo da su prinuđeni da uzove struju i to po visokim cenama, jer je svetska berza teško pogođena sve većim cenama gasa.

– S jedne strane subvencionišemo potrošnju, pomoći ćemo najsiromašnijim porodicama, ali smo, s druge strane, pozvali građane da što racionalnije troše i zahvalni smo na pozitivnom odgovoru – rekao je Kurti.

– Kritikovali su nas da je trebalo ranije da kupujemo struju, ali to nije bilo moguće jer ne možete da kupujete struju i da je čuvate u frižideru – naveo je Kurti i dodao da se ne očekuje skoro razrešenje i stabilizacija situacije sa strujom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter