Izvor: ALO
13.07.2024 u 13:23
0

„MALO KO SME TO DANAS DA KAŽE“ Vučić i el-Sisi uputili važnu poruku celom svetu (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Egiptu. Između dve zemlje potpisani su brojni sporazumi, među koijma je najvažniji sporazum o slobodnoj trgovini.

Vučić i el-Sisi se obraćaju javnosti

Obraćanje Vučića

– Želim da se zahvalim na gostoprimstvu, što se u Kairu osećamo kao kod kuće. Da vam se zahvalim što smo uspeli da potpišemo važne dokumente – rekao je Vučić.

– Brže ćemo razvijati naše odnose, i u trgovini i u industriji, i to je pre svega zahvaljući el-Sisiju, njegovoj viziji pogleda na svet. Obojica smo izrazili želju da bude mir u svetu, iako je to danas gotovo zabranjeno, jer je mali broj zemalja koji to sme da kaže.

– Očekujem da ćemo uskoro imati zajedničku vojnu vežbu specijalnih jedinica.

– I na političkom planu Srbija i Egipat će obavljati stalne konsultacije kako bismo u međunarodnim forumima zastupali naše interese.

– Želim da vam izrazim divljenje zbog načina na koji vodite zemlju posebno imajući u vidu u vašem okruženju. Uprkos svim izazovima toliko gradite, pravite novi glavni grad, celo obalu… To zaslužuje veliko poštovanje, mnogo sam naučio od vas, želeći da se tom brzinom razvija i moja Srbija.

Obraćanje el-Sisija

– Izrazili smo potrebu za što hitnijim uspostavljanjem mira u Ukrajini, kao i u drugim delovima. Potrebno je sprečiti nasilne emigracije. Egipat se strogo protivi da se Rafa koristi kao alatka protiv palestinskog naroda – rekao je el-Sisi.

 

– Podržavamo inicijativu Otvorenog Balkana. Želimo da se zemlje iz regiona zbliže. Još jednom vam želim dobrodošlicu, i da se osećate kao kod svoje kuće.

Potpisani sporazumi između Srbije i Egipta

– Odnosi Srbije i  Egipta krenule su uzlaznom putanjom nakon posete el-Sisija Beogradu. Danas se ta saradnja nastavlja posetom predsednika Vučića Egiptu – rečeno je uoči potpisivanja bilateralnih sporazuma.

Prvi sporazum koji je potpisan je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta.

Završen sastanak Vučić i el-Sisija

U Kairu je završen sastanak predsednika Srbije i Egipta, a uskoro se očekuje i ceremonija potpisivanja bilateralnih sporazuma delegacija dve države.

Nakon toga očekuju se obraćanja dvojice predsednika.

Vučić se posle sastanka sa el-Sisijem oglasio na Instagramu.

– Sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom el-Sisijem o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta, mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima ćemo sarađivati u predstojećem periodu.

– Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti.

– I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu.

– Zato ćemo danas dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit naših naroda. Hvala Vam na izuzetnom gostoprimstvu, poštovani prijatelju – naveo je Vučić u objavi.

Počeo sastanak Vučića i el Sisija

U Predsedničkoj Palati u Kairu počeo je tet-a-tet sastanak  predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdel Fatah el Sisija.

Nakon toga biće održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika.

Predsednik Vučić prisustvovaće zatim i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik El Sisi.

Vučić položio venac kod spomenika neznanom junaku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je vence na grob Neznanog junaka i spomen-grobnicu predsednika Anvara Sadata u Memorijalnom kompleksu neznanog junaka

 

„Sa velikim pijetetom poklonio sam se senima ratnika koji su dali život za svoj narod i državu i položio venac na spomen-grobnicu Anvara Sadata, čoveka koji je daleko video, mudro vodio svoju zemlju, promenio njeno lice uz iskrenu posvećenost miru i koji je zbog toga platio najveću cenu“, napisao je Aleksandar Vučić.

„Sa egipatskim narodom delimo ljubav prema slobodi i nezavisnosti, kao i istu kulturu sećanja na sve one koji su nam svojom borbom i hrabrošću omogućili da nastavimo da gradimo naše zemlje u miru“, napisao je.

„Poštovanje prema najvećoj žrtvi koja se daje za svoj narod uvek ostaje putokaz za generacije koje dolaze i podsetnik da je mir jedna od najvećih i najskupljih vrednosti za koju svi moramo da se borimo“, dodao je predsednik Vučić.

El Sisi svečano dočekao Vučića

Ispred Predsedničke Palate u Kairu, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi dočekao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za predsednika Vučića priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, uz intoniranje himni  Srbije i Egipta.

Nakon toga uslediće sastanak predsednika Vučića i predsednika Al Sisija u Predsedničkoj Palati.

Potom će biti održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika.
Nakon toga, predsednik Vučić prisustvovaće svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik El Sisi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter