Izvor:
24.10.2019 u 12:59
0

AMBASADOR TURSKE TANDŽU BILGIČ: Ne tolerišemo teroriste, dupli standardi EU!

Operacija na severoistoku Sirije pokrenuta je isključivo da bi se eliminisla pretnja terorizma, rekao je danas ambasador Turske u Beogradu Tandžu Bilgič i istakao da Ankara očekuje od EU, koja operaciju osuđuje smatrajući da potkopava stabilnost regiona, da podrži borbu protiv terorizma.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio početak operacije "Izvor mira" na severu Sirije, usmerene protiv Radničke partije Kurdistana (PKK/YPG) i terorističke organizacije Islamska država (DAEŠ).

Bilgič je danas na brifingu za srpske novinare rekapitulirao situaciju na severoistoku Siriji i koje je sporazume Turska postigla sa SAD i Rusijom i koje to oblasti obuhvata.

On je naglasio da Turska ne može da toleriše, kako ih on naziva, terorističke grupe na svojoj granici i da je njen cilj bio da se ta pretnja, uz saradnju sa SAD i Rusijom, eliminiše.

Kako je naglasio, Sirija je najnestabilnija teritorija u svetu i izvoznik je terorizma.

Operacija je imala za cilj da se to zaustavi, da se u Siriji uspostavi stabilnija situacija, i da se onemogući novi talas izbeglica, što bi, kaže, pogodilo i Srbiju i ceo region Balkana.

Ambasador je više puta ponovio da je Turska poštovala teritorijalni integritet Sirije, međunarodno pravo i da je iskoristila svoje pravo na odbranu.

– Ali, svi treba da razumeju da ćemo odlučno delovati protiv terorizma – naglasio je on.

Bilgič je naveo i da je Turska za pet dana postigla dva sporazuma, jedan sa SAD, drugi sa Rusijom i da je to pokazatelj kako se rešavaju problemi.

Upitan o saradnji sa Rusijom i da li angažman te zemlje vidi kao širenje uticaja, ambasador kaže:

– Turska je članica NATO i ima želju da postane članica EU, ali to ne isključuje saradnju sa Rusijom. Naša diplomatija ide u više pravaca i sve dok saradnja sa Rusijom znači rešavanje problema, mi ćemo sarađivati.

Upitan šta očekuje od EU, imajući u vidu kritike i osude iz Brisela na račun turske operacije i mogućnost uvođenja sankcija, ambasador kaže da Evropa pokazuje dvostruke standarde, posebno kada se radi o izbeglicama.

Saradnja Turske sa Rusijom i SAD je sa ciljem da se stvori stabilnija Sirija, naglasio je Bilgič.

– Mi se ne borimo protiv Kurda, već protiv terorizma i očekujemo da EU podrži borbu protiv terorizma – rekao je on i dodao da YPG (Jedinice narodne zaštite) ne predstavljaju Kurde i da je veliki deo kurdskog stanovništa protiv njih.

Optužbe da je Turska koristila hemijsko oružje ambasador je odlučno odbacio, kao i tvrdnje da bi operacija izazvala novi prodor izbeglica i da bi nanela štetu borbi protiv Islamske države.

On u tom kontekstu podseća da se samo na teritoriji Turske nalazi 3,6 miliona sirijskih izbeglica, a što se tiče borbe protiv IS (Daeš) takođe ističe da operacija nema negativne posledice i naglašava da EU ispoljava dvostruke standarde.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter