Izvor:
27.06.2019 u 16:57
0

ANA BRNABIĆ: Srbija je apsolutni prvak u zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Evropi!

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je Srbija aposlutni prvak u zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Evropi, odbacujući tako zamerke poslanika Partije za demokratko delovanje Fatmira Hasanija, koji je rekao da Srbija ne želi da integriše albansku nacionalnu manjinu u državne institucije.

Brnabićeva je dodala, da u Srbiji postoje i lokalne samouprave u kojima je 15 službenih jezika u upotrebi.

Govoreći o stanju albanske manjine u Srbiji i zamerci poslanika Hasanija da je mali broj Albanaca zaposlen u državnoj službi, premijerka je rekla da je važno da oni koji žele da rade u republičkim ili lokalnim organima, moraju da znaju jezik države u kojoj žive, a obzirom da to, kaže, nije tako, teško je da budu zaposleni.

Premijerka je zamolila da na narednom popisu stanovništva u Srbiji, albanska manjina ne bojkotuje popis, kao što je to, podsetila je, bio slučaj na prošlom popisu.

Prethodno je ministar prosvete Mladen Šarčević, takođe odgovarajući na zamerke Hasanija da država nedovoljno radi na obrazovanju i obezbeđivanju udžbenika na albanskom jeziku, odbacio te tvrdnje.

Šarčević je istakao da država radi na obezbeđivanju jednakih uslova za sve manjine u Srbiji konstatujući da je za nacionalne manjine uvek najbitnije pitanje obrazovanje, i da u tom smislu, između ostalog, održava redovne sastanke sa 27 nacionalnih saveta u Srbiji.

"To je rekord, to Evropa ne poznaje" istakao je Šarčević i rekao da bi voleo da države u regionu, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, daju onoliko prava Srbima u tim državama, koliko, kaže, naša zemlja obezbeđuje prava građanima poreklom iz tih zemalja.

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram (Ana Brnabić/printscreen)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter