Izvor: Kosovo online
13.11.2023 u 10:50
0

Boris Bratina o izborima na Kosovu: „Praksa Prištine je da Srbima brane da glasaju, a EU i SAD da to odobravaju“

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Boris Bratina smatra da su male šanse da se vanredni parlamentarni izbori koji su u Srbiji raspisani za 17. decembar održe na Kosovu.

„I prethodni izbori su bili zabranjivani. To je očigledno postalo, ne samo praksa Albanaca, nego i praksa odobravanja takvog stava od strane svih faktora međunarodne zajednice, bilo da je u pitanju Euleks, Kfor, i drugi za koje je sigurno teško da će pristati da obezbeđuju izbore. Sumnjam da će Priština dozvoliti da se glasanje održi“, navodi Bratina za Kosovo onlajn.

On poručuje da ukoliko bi Priština 17. decembra dozvolila glasanje za Srbe na Kosovu, to bi bio „znak otopljavanja“, ali da treba biti vrlo oprezan kada je reč o svim potezima koje vuku kosovske vlasti.

„U ovom trenutku moramo biti jako oprezni jer sitnice koje vidimo kao nekakve znake ili predznake otopljavanja, uvek mogu da pređu na drugu stranu. Svedoci smo da je pre 24. septembra bila jedna situacija, činilo se kao da će sve da ide nabolje, a onda je posle toga, za jedan dan izgledalo kao da se čitava državna politika u protekle tri godine srušila u vodu. Sada vidimo da to ipak nije tako i da se autoritet srpske države međunarodno više poštuje. Ali, treba da znamo da se EU i SAD zdušno trude da podrže nezavisnost Kosova. Njima je potrebno to što oni traže i njima u račun ide to da kažu ’evo sad je malo bolje, pa ćemo vam dozvoliti da održite izbore’, iako zaista u to sumnjam“, istakao je on.

Smatra da će, ukoliko Priština ne dozvoli održavanje izbora, ostati na snazi „teško zategnuto stanje“.

„Mislim da je svima na svetu jasno šta se ovde dešava, samo što se neki prave ludi kako bi postigli svoje ciljeve. I za Albance i za pseudo međunarodnu zajednicu je važno da oni postignu svoje ciljeve koje će njih voditi, prvo do defakto a onda i de jure priznanja Kosova, što se naravno neće dogoditi“, poručio je Bratina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter