Izvor:
26.08.2019 u 15:09
0

BRNABIĆ PORUČILA: Mi smo za pomirenje, ali nemamo sagovornika!

Srbija je za pomirenje sa Albancima, ali sa druge strane nemamo sagovornika, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i ocenila da na "ovim teritorijama" nije moguće povući etničke granice.

– Mi ne pokusavamo da pravimo etnički čiste granice, upravo suprotno. Aleksandar Vučić dok je bio na čelu vlade otvorio je pitanje pomiranje Srba i Albanaca. To je istorijski trenutak i sansa koja je otvorena – rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Ona je poručila da će cena koju ćemo platiti biti velika ako se sada ne uzmemo u pamet i ukoliko nemamo političku hrabrost i političku viziju.

Kaže da je lako davati populističke izjave, al ii pita da li je to to pravi način delovanja za budućnost.

– Poruka današnjeg događaja je saradnja, a ne barijera, budućnost, a ne proslosti, drugačiji region u kome neće biti graničnih prelaza, carina, barijera koje guše građane i privredu. Danas smo pokazali da moze drugačije i da tako treba nastaviti da se radi u regioni", rekla je Brnabić koja je ranije danas sa Zaevim ozvaničila početka rada integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovce.

Zaev je rekao da je poznato koliko su teški pregovori i poručio da da treba naći rešenje jer mladi od političara traže digitalizaciju, evropeizaciju i prosperitet.

– Verujem da je pravo vreme da se istorijski postigne pomirenje između Srba i Albanaca. Makedonci i Grci su se pomirili, Bugari i mi smo se pomirili, treba i drugi to da ucine, mi smo evropejci i moramo to da pokazemo – rekao je Zaev.

Naglasio je da liderima treba pružiti šansu da nađu rešenje, jer to nije dobro samo za zemlje, već za ceo region.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter