Izvor: HAPPY BSC
12.09.2022 u 22:10
0

Čedomir Antić u Ćirilici: Evropska unija ne može biti stvorena bez Carigrada i Moskve, nemojte da prodajete Evropu kao Evropu katedrala!

Istoričar prof. dr Čedomir Antić izjavio je u emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY da Evropska unija ne može biti stvorena ako u njoj, pored Londona, Pariza i Berlina, nisu i Moskve i Carigrad, dva najveća evropska grada.

Na pitanje novinara Milomira Marića da ako su Amerikanci ovako zgazili Nemačku, da donosi odluke koje su suprotne njenom interesu, šta mogu tek da urade Srbiji, koju gaze još od 90-ih godina, koja je satanizovana, koja nema velike saveznike jer sve one koji su protiv Srba podržavaju najvažnije zemlje Zapada, Antić je odgovorio sledećim rečima:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Markez je jednom prilikom napisao da je sila pribežište slabog. Tako da ovo što rade SAD je znak slabosti, ta slabost je pokazana u Avganistanu, pokazana je mnogo puta ranije. Da li to znači da SAD nisu najjača vojna sila na svetu – ne znači naravno, međutim da se to tokom proteklih 10, odnosno 20 godina dogodilo mnogo toga što nije bilo očekivano i da je taj pad brži nego što je bilo ko očekivao, to je prosto neporeciva činjenica. Naravno da velike sile, a posebno one koje su vojno moćne, svoje krize izvoze. One uvek pronađu gde će, na neki način, da se okrenu da bi amortizovali taj svoj problem. Evropska unija se pokazala kao politički slaba, i ona je to bila od samog početka. Mi smo ovde to pominjali par puta, tu čuvenu misao generala Normana Švarchofa, koji je vodio tokom Prvog zalivskog rata trupe u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i južnom Iraku i onda su njega pitali šta misli o Evropskoj ekonomskoj zajednici, tada se spremala Evropska unija, to je vreme najvećeg oduševljenja, a on je rekao: „Reč je o ekonomskom divu, o vojnom patuljku i političkom crvu“. To se nije promenilo“, konstatovao je Antić.

Istoričar je dodao i da u Evropi ne postoji jaka politička moć, što se videlo na primeru Svetske ekonomske krize, koja je vrlo brzo prerasla u evropsku krizu.

„Ta ideja da možete da spojite zemlje ekonomski, ona se pokazala kao dobitna kombinacija do 90-ih godina. Onda su porasla ta očekivanja i napušten je taj model, međutim pokazalo se 2005. godine, pre krize, pre Putinovog uspona, pre Putinove odluke da ode u ovom pravcu, pokazalo se da Evropska unija nije dovoljno moćna da napravi neku federaciju. Propao je Ustav iz 2005. godine, oni su to predstavili kao neki budući neverovatan uspeh, svi pokušaji evropske vojske su zaustavljeni. Mi sada vidimo da, kada je reč o evru, to je od jedne moćne valute postala valuta koja je inflatorna, gde se priča otvoreno ko je koliko ušao u primarnu emisiju. Tako da jedan naš profesor evropskog prava rekao je da se Svetska ekonomska kriza pretvorila vrlo brzo u evropsku, a pretvorila se u evropsku upravo zato što vi nemate jaku političku moć koja bi prosto mogla da odredi određena pravila, jer ekonomija, kada je reč o državnoj ekonomiji ne može bez političke odluke, ne može bez političke moći“, rekao je Antić.

On je dodao da je ovo mračno vreme za Evropu.

„Ovo je mračno vreme za Evropu i nije čudo da prvi put u Srbiji, jedna tiha većina, koja je smatrala da eto, išla je oportuno, bez obzira na sve nepravde, ne možemo biti ostrvo… Uglavnom pokazalo se, ja sam se malo bavio politikom i moje iluzije nije razbila realnost, niti događaji u Srbiji već upravo razgovor sa evropskim predstavnicima. Svi smo mi vaspitavani u jednom duhu koji je zasnovan na idejama iz 19. veka, sa početka 20. veka, kada je Evropa bila ipak domovina šest od šest velikih sila, kada su SAD bile tamo neka zemlja sa velikom perspektivom ali daleko, kada je Rusija bila zemlja u problemima, kada je Kina bila zemlja za koju se čekalo, pre 110, 115 godina, da je podele velike sile. Svi smo mi mnogo očekivali od tih ljudi i onda dođe jedna grupa zaista mediokriteta, koja ništa ne zna i koja je ušla u jednu fazu koja je potpuno čudna, njima je sada bolje kada odu u političku penziju, kada odu u evropske ustanove, kad nikome ne odgovaraju, kada primaju velike plate, i što je najgore više nemaju taj strah od javnosti, a pogotovo od parlamenata tih zemalja, i onda od njih slušate najčudnije priče“, rekao je istoričar.

Antić je naglasio da ne treba prodavati Evropu, kao „Evropu katedrala“.

„Evropska unija ne može biti stvorena ako u njoj, pored Londona, Pariza i Berlina, nisu i Moskve i Carigrad, dva najveća evropska grada. Kako da ih uključe – ja to ne znam, ali nemojte da prodajete kao Evropu „Evropu katedrala“, nemojte da se ponašate na jedan način prema onima koji vrše teške ratne zločine, a sakriveni su iza jedne civilizacije, a onda da biste to sakrili, tražite prave, ali izmišljene zločine na drugoj strani“, izjavio je Antić u ĆIRILICI.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter