Izvor: HAPPY BSC
12.09.2022 u 21:30
0

Darko Obradović za ĆIRILICU: „24. februara je nestala koncepcija u koju smo uveravani, da nam Rusija može pomoći, da mi možemo sa njima da gradimo neki bolji svet!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY  Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu izjavio je da je 24. februara je nestala koncepcija u koju smo uveravani, da nam Rusija može pomoći, da mi možemo sa njima da gradimo neki bolji svet.

Na pitanje novinara Milomira Marića da li bismo nešto dobili kada bismo prihvatili sve što Zapad traži od nas ili od Srbije ne bi ostalo ništa Obradović je konstatovao da bismo mogli mnogo toga da dobijemo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Ako to gledamo kao ovaj paket aranžman o kome je uvaženi sagovornk govorio, onda to deluje katastrofično, da smo mi izgubljeni, da nama nema puta na Zapad, da nema zapadnih integracija…  Ako to postavimo onako kako jeste, onda bismo videli da možemo dosta toga da dobijemo i da smo možda sazreli za ove nove bezbednosne formate. Pogledajte, sad je kuknjava oko toga zašto je Amerika dala pomoć, dve milijarde dolara svima, a ne Srbiji, a do juče su se hvalili i govorili Srbije je vojno neutralna, ne svrstava se u vojne saveze… Imam utisak da kada slušam našu javnost i sve to, mi sa jedne strane žalimo što ne dobijamo pomoć, a sa druge strane, kada neko govori da je potrebno da budemo deo tog Zapada ,upravo da bismo dobijali pomoć, e onda smo neutralni“, izjavio je Obradović.

On je dodao da su zemlje iz okruženja nedvosmisleno potvrdile svoj evroatlantski put.

„Dakle, mi moramo da prihvatimo parametre kakvi jesu, ti parametri su sada da mi imamo najbolje moguće odnose sa Amerikancima u novijoj istoriji Srbije, međutim mi i dalje nemamo savezničke odnose. Ostali oko nas, svi, imaju savezničke odnose, oni su primili Avganistance kada je trebalo, oni su uveli sankcije Rusima, oni su nedvosmisleno potvrdili svoj evroatlantski put. Samo je pitanje, i legitimno je što je Srbija neutralna, ali onda je treba otvoriti javnu debatu i reći, gubimo to, to, to i to, zbog takve politike“, izjavio je Obradović u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY.

Na konstataciju Milomira Marića da je neko već izračunao da bismo živeli 10 puta bolje da smo uveli sankcije Rusiji, Obradović ističe da bismo sigurno živeli bolje na duži period.

„Apsolutno sada to je teško potvrditi, ali sigurno bismo živeli bolje na duži period jer treba da pogledamo na šta uvodimo sankcije, kome uvodimo sankcije, da li te sankcije imaju štete za Rusiju ili nemaju. Ja mislim da je više nego dovoljno što smo se usaglasili sa pojedinim rezolucijama Ujedinjenih nacija protiv Rusa i da se time celom svetu pokazalo da Srbija nije neka ruska marioneta. Pazite trenutak kada se glasalo u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ja mislim da bi Rusi suvim zlatom platili svaki glas viška na svojoj strani, pa makar to bilo i šest glasova, sedam, a mislim da bi mnogo toga platili da jedna evropska država podrži njih, a ne podrži Ukrajinu, odnosno međunarodno pravo. To je bio težak momenat za državu Srbiju. To je bio momenat, tog 24. februara, kada je cela koncepcija u koju smo uveravani, da nam Rusija može pomoći, da mi možemo sa njima da gradimo neki bolji svet, umesto da smo gradili čiste ekonomske odnose, to je sve nestalo 24. februara i to glasanje je pokazalo da je došlo vreme da se potraže neke alternative. Nedolazak Lavrova je „hladan tuš“ za sve koji se uzdaju da će nam Rusi vratiti Kosovo, da će nam spojiti Republiku Srpsku, vratiti Crnu Goru ili šta god“, izjavio je Obradović.

 On dodaje da Srbija u regionu ima sistem političkih kriza koje mogu da postanu sistem bezbednosnih kriza.

„Mislim da su ovo nove realnosti i da nije lako našem državnom vrhu, pogotovo što mi imamo multivektorske izazove u regionu, ako ćemo da govorimo o regionu. Imamo sistem političkih kriza koje mogu da postanu sistem bezbednosnih kriza i kažem mnogi su potcenili to srpsko glasanje, a sada ako pogledate Vladimir Putin bi suvim zlatom platio bar jednu državu u Evropi, pogotovo onu na evropskom putu koja bi ostala bar uzdržana“, istakao je on.

Obradović je dodao da mi treba da gledamo nove prilike i nove šanse koje nam se ukrazuju.

„Svet se promenio mimo nas… Mi treba da gledamo nove prilike, nove šanse koje se otvaraju za nas, da probamo da se iznesemo sa rizicima koje imamo, sa pretnjama ali takođe i sa šansama, jer ako ste čuli Kristofera Hila (Ambasador SAD  u Srbiji) pre koju nedelju koji je rekao da se nada vojnoj saradnji Srbije i SAD, a ljudi treba da razumeju da jedan komad oružja iz Amerike, ako bismo kupili, to bi značilo zakon u Kongresu, jer oni donose zakon za svaki komad koji nekome prodaju i to bi bila zapravo Arhimedova tačka kojom bi mi nastavili da sledimo jasnu strategiju razvoja“, rekao je Obradović

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter