Izvor: Tanjug
12.02.2022 u 08:54
0

ĐURIĆ: Srbija kredibilan i pouzdan partner Americi

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da je Srbija kredibilan i pouzdan partner Americi i da činjenica da je 16 članova Kongresa SAD, od kojih devet republikanaca i sedam demokrata, uputilo pismo podrške Srbiji puno govori o tome da odnos dve države postepeno dobija novi kvalitet.

– Srbija danas planski radi na izgradnji mreže pouzdanih prijatelja među akterima političkog života u SAD i ovom pismu prethodile su stotine radnih susreta, sastanaka s članovima Kongresa i njihovim osobljem – rekao je Ðurić, prenose mediji. 

– Ovo pismo je potvrda da snaži baza podrške za dobre odnose sa Srbijom i dobar odnos prema Srbiji u političkoj klasi Amerike – ocenio je Ðurić i naveo da je pismo priznanje za rezultate Srbije prethodnih godina i za obostrani trud na unapređenju međusobnih odnosa.

On je objasnio da članovi Kongresa, osim što neposredno predstavljaju američki narod, imaju značajan uticaj na kreiranje političke klime, pa i same politike izvršne grane vlasti prema pojedinačnim državama.

– Zbog toga ovakvi dokumenti imaju značenje znatno dalekosežnije od simboličkog. Ovo jeste politička podrška napretku naše zemlje i vetar u leđa našim nastojanjima. Srbija jeste kredibilan i pouzdan partner (Americi)….Ima, kao što svi znamo, i tema o kojima nam se stavovi ili interesi sa SAD ne podudaraju, ali rekao bih da protokom vremena nalazimo način da sve više i izazove pretvaramo u šanse – rekao je ambasador.

Na pitanje da li očekuje da će Srbi glasati na aprilskim izborima na Kosovu i Metohiji, Ðurić je odgovorio da ima uveravanja iz američke administracije da „postoji volji da se pomogne po ovoj stvari“.

– To više nije ni političko već civilizacijsko pitanje…Albin Kurti zabranom glasanja uzgred udara i na jedan od temeljnih principa na kojima je sazdana Amerika – istakao je Ðurić.

Govoreći o mogućnosti da šatl diplomatija Miroslava Lajčaka i Eskobara odmrzne dijalog Beograda i Prištine, Ðurić je izneo, prema njegovim rečima, svoj lični stav da „od toga nema ništa u skorije vreme“.

– Kurtijeva vlada suštinski, pa čak i javno, odbija da prizna i Briselski i Vašingtonski sporazum, crta imaginarne i nemoguće od realnosti razvedene crvene linije. Kurti priznaje samo sud svoje partije – istakao je ambasador Srbije u SAD.

Takođe je rekao da odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština znači „odlagati izgradnju poverenja, šansu za trajnu stabilnost koja je neophodna da bi na KiM postojala bilo kakva budućnost“.

– Priština odbijajući ZSO srlja u ponavljanje nekih od naših grešaka iz prošlosti…ZSO ostaje pružena ruka koju dugoročno svakako ne bi bilo mudro ostaviti da visi u vazduhu – dodao je Ðurić.

Govoreći o saradnji s novim specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan, Ðurić je mišljenja da je Gabrijel Eskobar „pristupačan i spreman da čuje argumente i različita mišljenja i veoma je posvećen svom poslu“.

Ðurić je takođe odao posebno priznanje za unapređenje odnosa u prethodnom periodu dosadašnjem američkom ambasadoru u Beogradu Entoniju Godfriju čiji rad je, kako je rekao, ostavio dubok i pozitivan trag na naše odnose.

Govoreći o aprilskim izborima u Srbiji, on je ocenio da su izbori velika šansa da Srbija nastavi da se „ubrzano razvija i oporavlja od prethodne vladavine“ onih koji bi 3. aprila posle decenijske pauze vrate na vlast.

– Trećeg aprila mora da pobedi vera u život i naš san o Srbiji budućnosti,moćnoj, uspravnoj, pravednoj, za koju se bori Aleksandar Vučić i naša Srpska napredna stranka – rekao je Ðurić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter