Izvor: Kurir
15.07.2024 u 08:45
0

DOBAR RAZGOVOR VUČIĆA I MADBULIJA: Jačanje saradnje sa Egiptom višestruko značajno za Srbiju

Egipat je velika zemlja, ne samo prostorno i teritorijalno već i po broju stanovnika, i verujem istinski prijateljska i s kojom ćemo u budućnosti još bliže da razvijamo saradnju. I da napravimo prostor za dalji uspeh naših kompanija i za dalji rast naše ekonomije, kazao je juče predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, tokom drugog dana posete Egiptu, da je imao veoma dobre razgovore sa egipatskim premijerom Mustafom Madbulijem i da vrlo brzo očekuje da se trgovinska razmena dve zemlje poveća sa 100 miliona evra na 200 miliona.

Vučić na Poslovnom forumu Srbije i Egipta VIDEO

– Videli ste saradnju privrednih komora dve zemlje koje rade već na konkretnim primerima i već su sagledali da su ogromne količine svežih jabuka pre u Egiptu plaćali po ceni od 1.250 dolara, a da je prosečna cena po kojoj smo mi izvozili u svet bila 776 dolara po toni. Dakle, tako da tražimo prostor svuda, da i naši ljudi mogu da obezbede sigurno tržište za svoje proizvode, a da Egipćani ne samo da ne izgube na ceni već da omoguće po istom kvaliteta robu po nešto nižim cenama – rekao je Vučić novinarima posle egipatsko-srpskog poslovnog foruma i dodao:

– Važno je uspostavljanje avio-linije između Beograda i Kaira, a pokušaćemo i Niš da spojimo sa Aleksandrijom, za to će nam biti potrebno nešto malo više vremena, ali Beograd s Kairom moramo hitno – rekao je Vučić.

O Ekspu

Kaže da su razgovarali i o učešću njihovih kompanija na Ekspu i samom učešću Egipta na ovoj značajnoj izložbi.

– Ugovarali smo sastanke, učešće, sastanke članova vlade i na ekspertskom nivou različitih grupa koje treba da razgovaraju o poslovima o kojima smo govorili. I to je sve u svemu velika ogromna zemlja, ne samo prostorno i teritorijalno već i po broju stanovnika, i verujem istinski prijateljska i s kojom ćemo u budućnosti još bliže da razvijamo saradnju. I da napravimo prostor za dalji uspeh naših kompanija i za dalji rast naše ekonomije – naveo je Vučić.

Inače, predsednik je ranije juče izjavio na egipatsko-srpskom poslovnom forumu u Kairu da dve zemlje otvaraju novu eru u odnosima, kao i u ekonomskoj saradnji.

– Mi vidimo novu eru naših odnosa s prijateljskom zemljom Egipat. Dosta toga tek predstoji da se uradi i dosta je i pred vama, a i pred Srbijom, i nadam se da ćemo i mi to na prikladan način moći da ispunimo. Pozivamo vas kao državu, pozivamo vaše kompanije da učestvujete na specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027. u Beogradu – kazao je, između ostalog, on.

Sporazumi od izuzetnog značaja

Brojni sporazumi koji su potpisani između Srbije i Egipta tokom posete predsednika Vučića toj zemlji od izuzetnog su značaja za našu državu, kako iz ekonomskog, tako i iz geostrateškog, bezbednosnog, političkog ugla, jasna je ocena stručnjaka. Kako ukazuju, najznačajniji je sporazum o spoljnoj trgovini, koji će doneti brojne benefite domaćoj privredi, pre svega poljoprivrednicima.

Naime, tokom posete srpske delegacije Egiptu predsednik Vučić imao je brojne sastanke, a dve strane potpisale su sporazume iz brojnih oblasti, između ostalog i sporazum o slobodnoj trgovini, kojim će se oko 16.000 proizvoda uvoziti i izvoziti bez carine.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, ističući da je Egipat ključna zemlja arapskog sveta, ocenjuje da ova poseta predsednika Vučića ima višestruku važnost.

– Pre svega, ovo je važno po pitanju bilateralnih odnosa, što pokazuju sporazumi koji su potpisani, a posebno sporazum o slobodnoj trgovini koji ekonomsku saradnju dve zemlje podiže na najveći stepen, ali predstavlja i vraćanje Srbije na egipatsko tržište, gde smo nekada izvozili kola i traktore. Sada se otvara mogućnost za široku lepezu roba na tom tržištu. Takođe je interesantna i saradnja u vojnom delu, te je jasan stepen podizanja odnosa dve zemlje – navodi Milivojević.

Kako dodaje, od izuzetnog je značaja vraćanje Srbije na prostor gde ima odranije dobre preporuke, još iz vremena Pokreta nesvrstanih.

– To je strateški važno u dugoročnom smislu jer ulazak u Egipat otvara prostor za ceo arapski svet, što se vidi i po susretima koje je predsednik Vučić imao tamo. Ovo je definitivno jačanje položaja Srbije u tom prostoru – ističe Milivojević.

Država otvorila vrata

Ekonomista Mihajlo Rabrenović za Kurir ukazuje da razvoj spoljnotrgovinske razmene naše zemlje sa svetom u velikoj meri zavisi od potpisivanja upravo ovakvih sporazuma kao što je ovaj koji je potpisan sa Egiptom.

– Ovim sporazumom o spoljnoj trgovini naša država otvorila je vrata privrednicima da, imajući u vidu ukidanje carina, budu konkurentniji u odnosu na preduzetnike iz drugih zemalja. Država je otvorila vrata, a da li ćemo proći kroz njih, zavisiće od nas samih, te je važno i da privredne komore i udruženja menadžera daju svoj doprinos i da pomognu privrednicima u nastupu na tom velikom i važnom tržištu – kazao je on.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije ocenjuje da je najznačajniji sporazum o slobodnoj trgovini ukazujući da će se oko 16.000 proizvoda uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

– Takođe, i naše firme će da otvore svoja postrojenja u Egiptu, koji je veoma značajna afrička privreda – kazao je Stanić za RTS i dodao da je egipatsko tržište u razvoju i da naši proizvodi samim tim mogu da budu konkurentni.

Susret Predsednik Vučić sastao se i s poglavarom Koptske pravoslavne crkve

Predsednik Vučić kazao je da je juče u Kairu imao lep razgovor s poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom aleksandrijskim Teodorom II o odnosu i saradnji sa SPC, kao i saradnji između svih pravoslavnih crkava i o tome da bi trebalo da postoji jedinstven pravoslavni poziv na mir u svetu. Vučić je kazao i da ima 15 miliona pravoslavnih vernika u Egiptu koji žive u miru i slozi sa 90 miliona muslimana. Predsednik je juče posetio i Sabornu crkvu Svetog Marka u Kairu.

Sastanak s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Vučić razgovarao s Gebalijem

Šef države juče se sastao i s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Egipta Hanafijem el Gebalijem i istakao uverenje da će parlamentarna saradnja dve zemlje pratiti rastuće trendove ukupnih bilateralnih odnosa i da će doprineti stvaranju novih simbola i vrednosti na dobrobit oba naroda. Predsednik Srbije je izrazio veliku zahvalnost domaćinu El Gebaliju na pažnji koju je posvetio srpskoj delegaciji, kao i na otvorenom, prijateljskom i srdačnom razgovoru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter