Izvor: Viktorija Samardžić
04.05.2022 u 13:10
0

EKSKLUZIVNO! UŠLI SMO U „ZABRANJENU“ TITOVU VILU GALEB GDE SE BROZ LEČIO! Pogledajte šta smo tamo zatekli i da li je DUH MARŠALA još tu (FOTO)

„Umro je drug Tito na današnji dan 1980. godine izgovorena je ova rečenica koja je paralisala nekadašnju Socijalističku Federalnu Republiku Jugoslaviju, prošlo je toliko decenija, a portal Happy BSC uputio se na jedno do skoro od očiju skrivano omiljeno utočište Josipa Broza. Ušli smo u njegovu vilu u Igalu.

Josip Broz Tito bio je jugoslovenski komunistički revolucionar, državnik, diplomata, lider Saveza komunista Jugoslavije, te doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Za njega se može reći da je bio najmoćniji predsednik u istoriji Jugoslavije, te da je bio veoma voljen u narodu. 

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici maja 1892. godine. Na njegovu inicijativu datum rođenja obeležavan je 25. maj, poznatiji kao “Dan mladosti”od 1945. godine, pa sve do 1988. Glavni simbol ovog praznika bila je tzv. Štafeta mladosti, koja je nošena oko mesec i po dana kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu na veličanstvenom sletu, koji je organizovan na stadionu JNA.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

To je bio glavni simbol i znak građana da su mu predani. Takođe, Tito je kasnije i doneo odluku da ovo bude i praznik omladine.

I nakon 33 godine (za koji dan 34 godine) od prestanka slavljenja „Dana mladosti“, ljudi se još sećaju Tita, jer nas na njega upravo podsećaju brojne rezidencije koje je ostavio za sobom.

Svaka od tih velelepnih građevina odiše mirisom nekog starog, po mišljenju mnogih boljeg vremena. Neki objekti su u boljem stanju, neki potpuno devastirani, o nekima je poznato sve, a neki su pak obavijeni velom tajne i o njima se gotovo ništa ne zna.

TITO LEŽAO U KOMI, MRDAO JE SAMO DESNOM OBRVOM! NIJE DOZIVAO POPA I KINEZE! Otkriveno je sve o SMRTI Broza, a ovo mu je POSLEDNJA ŽELJA

Donosimo vam priče o njegovoj najpoznatijoj vili „Galeb“, koja je smeštena u jednom od najlepših primorskih gradova u Boki Kotorskoj, gradu koji je poznat još i kao grad “mora, sunca, zidina i kula“- Herceg Novom, tačnije u Igalu.

Vila „Galeb“ ili kako je češće nazivamo Titova vila je sagrađena 1976. godine u od tada je u sastavu Instituta Igalo, koji se ubraja u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko lečenje na Balkanu.

Velelepna letnja vila „Galeb“ je tek pre nekoliko godina otvorena za posetioce, a smeštena je na romantičnom mestu, okružena brežuljicima, borovima preko kojih se prostire božanstven pogled na bokokotorski zaliv. Jedan od glavnih razlog gradnje vile bilo je Titovo lečenje u staroj banji u Igalu, koje je imalo mnogovišestruke koristi po njegovo zdravlje da je odlučeno da se vila napravi u blizini rehabitacionog centra.

Ali naravno i pored toga, taj deo ima i izuzetne prirodne pogodnosti. Baš na toj teritoriji Igala mešaju se mediteranska klima sa ulaza u zaliv i kontinentalna iz zaleđa Herceg Novog, zbog blizine Orijena, koji je najviša planina na istočnoj Jadranskoj obali. Titov prvi boravak u Igalu bio je 1976. godine u staroj banji, iste godine za samo šest meseci sagrađena je i vila, a Tito je obišao već 25. januara 1977. godine.

Objekat čini 5.500 kvadrata na četiri nivoa, dok se na 75.000 kvadrata prostire prelep park. 

Tokom Titovih boravaka u Herceg Novom dešavale su se brojne anegdote, dogodovštine, romanse i priče, koje je specijalno za naš portal otkrio licencirani vodič kroz Crnu Goru i čuvar Titove vile “Galeb”, gospodin Alen Filipović.

Tokom gradnje vile Tito nije imao nikakvih zahteva. Osim što je navodno izjavio za drveće u parku oko vile, sadite ga odraslo ili poluodraslo. Ja nemam kad čekat da odraste. Tokom svog boravka u vili „Galeb“ bio je poznat kao veoma tačan. Naime, svako jutro tačno u 7 je bio u svom kabinetu. Novinari su to naravno znali i navikli na to. Jednom su ga čekali u kabinetu zbog intervjua međutim, tog jutra umjesto u 7 kao svaki dan, Tito se pojavio tek u 7:15 (jedini izuzetak od njegovog pravila). Jedan od novinara se našalio riječima; kasnite druže predsedniče. Tito mu je u šali samo odgovorio: ne kasnim, bio sam na pauzi!”- ispričao nam je Alen. 

Takođe nam je ispričao kako je izgledao Titov boravak u Vili: 

“Vila ima poseban terapijski nivo, medicinski nivo. To je i glavni razlog zašto je vila i sagrađena i tu su sve medicinske terapije kao što ih ima i Institut „dr Simo Milošević“. Ima i poneka terapija više, kao što je tzv. škotski tuš. Terapija posebno namijenjena za poboljšanje cirkulacije u ekstremitetima. Titov veliki problem. Medicinsko osoblje je znalo da Tito dolazi na terapije tako što bi iz posebnog hodnika prvo se pojavile njegove 2 bijele pudlice pa poslije 40ak sekundi i sam maršal. Od tih pudlica se nije odvajao…”- otkrio je Alen.

Posetitelji Titovog zadnja u Igalu su uvek oduševljeni sadržajem:

“Od zaista mnogobrojnih reakcija posjetitelja tokom godina, možda bih malo izdvojio jednu. Na početku svake posete upozorimo goste da mogu da fotografišu i snimaju koliko žele ali da ne diraju nameštaj, pomjeraju ga ili sede po njemu…

Tokom prolaska kroz Titovu spavaću sobu, jedna starija gospođa (negde iz ex-Yu prostora) je i pored upozorenja legla na Titov krevet uz komentar nešto kao: e sad mogu i da umrem! Nasmejao sam se na to, zamolio da ipak ustane i nastavili smo posetu- sa osmehom je Filipović ispričao.

Direktor marketinga Instituta “Dr. Simo Milošević“, Nikola Mračević takođe za naš portal je istakao sledeće. Prva asocijacija na Tita i Titovu vilu mu je bila ova: 

“Svakako vešt diplomata je bio, a deo te diplomatije se odvijao i upravo ovde, u vili „Galeb“. Sve to je davalo na važnosti samog Igala i Titove vile. Bili su tu između ostalih i alžirski predsednik Houari Boumédiène i predsednica vlade  Šri Lanke, Sirimavo Bandanaraike, a jedan od državnika koji su bili Titovi gosti je bio i princ Čarls, britanski prestolonaslednik.

Kao direktor markentinga Instituta Dr. Simo Milošević, otkrio je šta je Titu bilo posebno zanimljivo u banji Igalo:

 “To se možda najbolje vidi iz transkripta Titovog razgovora sa Miroslavom Krležom. Pored terapija koje su mu izuzetno prijale, Tito govori Krleži kako je tu prekrasno, klima fantastična i da je lepo je čak i kad kiša pada” – rekao je Mračević. 

Da je upravo on zaslužan za današnji status banje i za pozitivan odziv i oporavak pacijenata?

Pa ne bih rekao da je samo on zaslužan za to. Tu je prvenstveno kadar banje, lekovito blato, mineralna voda i mikro klima Igala. Ali mislim da je pomoglo imidžu banje to što je upravo Tito boravio tu i što je dobro reagovao na lečenje u banji.

Anegdote su brojne, ali je Nikola istakao sledeću:

“Ima tu više anegdota. Voleo je da „pobegne“ svom obezbeđenju, samo da bi prošetao šetalištem kao običan građanin.”- otkrio je. 

Za kraj razgovora, pitali smo ga da li i koliko je bitno i važno da se sećamo Tita, i koliko je po njegovom mišljenju maršal doprineo gradu izgradnjom ovog rehabilitacionog centra, a on je rekao:

“Svakako mislim da je važno da ga se sećamo jer je ipak bio jedna od ključnih figura na svetskoj političkoj sceni. Tito je ovde odigrao veliku ulogu jer je igrom slučaja bio u vili „Galeb“ u momentu velikog zemljotresa iz 1979. i upravo je iz Herceg Novog pozvao celu Jugoslaviju da pomognu obnavljanje crnogorskog primorja pa samim tim i banje. Institut Igalo je danas jedan od najvažnijih privrednh subjekata u Herceg Novom i u Crnoj Gori.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter