Izvor: happybsc/kurir
01.06.2024 u 22:50
0

IZBORNI VODIČ: Ko, kada i kako može da glasa u Beogradu i u još 88 lokalnih samouprava? SUTRA SE OTVARAJU BIRALIŠTA!

Oko 4,2 miliona građana moći će u nedelju od sedam sati ujutru pa do zatvaranja birališta u 20 sati da iskoristi svoje biračko pravo u prestonici i još 14 gradova i 74 gradske opštine.

KORACI

* Na birališta se mora doći s važećim ličnim dokumentom – ličnom kartom ili pasošem

* Član biračkog odbora upućuje birača kako se kreće kroz prostoriju i upućuje ga do člana biračkog odbora koji UV lampom proverava da li je glasao

* Član biračkog odbora pronalazi ime birača u izvodu iz biračkog spiska, gde se birač svojeručno potpisuje

* Član biračkog odbora isprska glasaču prst specijalnim sprejom

* Glasač dobija glasačke listiće

* Odlazi na mesto za glasanje, koje je ograđeno zaštitnim paravanom

* Kad glasa može, da presavije listi,ć koji ubacuje u glasačku kutiju

Lokalni i gradski izbori, na kojima će se vlast birati u 89 gradova i opština i na kojima pravo glasa ima oko 4,2 miliona građana, održavaju se danas širom Srbije. Glasa se, naime, za odbornike Skupštine grada Beograda i u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

Na biralištima su unapred jasno određena i utvrđena pravila, od toga za koga i kako se glasa do toga šta je sve na biračkim mestima zabranjeno, a kontrolu će obavljati radna grupa koja se bavi ispunjavanjem preporuka ODIHR u kojoj su i predstavnici civilnog društva – Crta, Transparentnost i Cesid.

Procedura

Biračka mesta otvaraju se u sedam časova ujutru, a zatvaraju u 20 sati. Na biralište se mora doći s važećim dokumentom – ličnom kartom ili pasošem. Ukoliko pak građanin ima dokument kojem je istekao rok važenja, mora članu biračkog odbora da priloži potvrdu da je Ministarstvu unutrašnjih poslova podneo zahtev za izdavanje novog dokumenta. Za dokazivanje identiteta ne može da se koristiti vozačka dozvola jer ne sadrži JMBG.

Bitno je napomenuti i da na biralište građanin može da dođe i bez poziva za glasanje jer ga član biračkog odbora može pronaći na osnovu podataka iz ličnog dokumenta.

Elem, kada građanin dođe na biračko mesto, član biračkog odbora ga upućuje na koji način se kreće kroz prostoriju, a pre svega se odlazi do člana biračkog odbora koji UV lampom proverava kažiprst desne ruke birača kako bi ustanovio da on nije već obeležen nevidljivim mastilom, a sve kako bi se utvrdilo da građanin nije već glasao na nekom drugom mestu. Potom drugi član biračkog odbora na osnovu dokumenta pronalazi ime birača u izvodu iz biračkog spiska, nakon čega se birač svojeručno potpisuje u odgovarajuću rubriku u izvodu, pored svojih podataka, a član biračkog odbora zaokružuje redni broj ispred imena građanina.

Nakon toga, član odbora glasaču isprska prst specijalnim sprejom za obeležavanje, a potom glasač dobije glasačke listiće sa imenima kandidata. Zatim glasač odlazi na mesto za glasanje, koje je ograđeno zaštitnim paravanom, kako bi mogao neometano da glasa, odnosno da niko od prisutnih ne može da vidi kako glasa.

Šta se ne sme

Važno je istaći da, da bi glas bio važeći, neophodno da se na glasačkom listiću zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne izborne liste za koju birač želi da glasa. Kada je glasanje završeno, glasač treba da presavije glasački listić i ubaci ga u glasačku kutiju.

Takođe, na biračkim mestima nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera.

Ukoliko građanin dođe na biračko mesto u trenutku zatvaranja (nakon 20 časova), birački odbor će mu omogućiti da glasa, ali ako je mesto već zatvoreno, odnosno ako je komisija već počela da sakuplja i broji glasove, građanin neće moći da glasa.

Izmena zakona

Ko ne može da glasa

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi. Tako građani koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi, već isključivo na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.

Spisak

Gde se sve glasa

GRADOVI

Na lokalnim izborima sutra će moći da glasa više od 4,2 miliona građana Srbije. Lokalni izbori biće održani u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

BEOGRADSKE OPŠTINE

Biraće se i odbornici u beogradskim opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

NIŠKE OPŠTINE

Takođe, glasaće se i za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština u Nišu: Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška Banja.

OPŠTINE

Glasaće i birači iz opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter