Izvor: KOSOVO ONLINE
04.08.2024 u 10:40
0

JOVANOVIĆ: Albanci žele da izbrišu srpski etnički, kulturni i religijski karakter jezera Gazivode

Profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Severnoj Mitrovici Luka Jovanović kaže da Albanci prekrajaju istoriju jezera Gazivode, želeći da, kao i svemu što je srpsko na Kosovu, izbrišu etnički, kulturni i religijski karakter. Podseća za Kosovo onlajn da su pod jezerom srpska sela i crkve, da Srbija i dalje plaća dug za izgradnju jezera i da uprkos tome Prištini nikad nije manjkalo ni struje, ni vode.

Jovanović navodi da ceo geografski prostor Ibarskog Kolašina predstavlja jednu celinu koja je kroz prošlost bila naseljena isključivo Srbima i koja, kako kulturološki, tako i jezički i istorijski odiše čisto srpskim karakterom.

“Kroz istoriju smo mogli videti da je na tih 12 kvadratnih kilometara na kojima se danas prostire jezero Gazivode ranije postojalo 14 isključivo srpskih sela koja su raseljena 70-ih godina, usred izgradnje akumulacionog jezera. Na tom prostoru, onosno ispod jezera, leže srpske kuće, leže srpska sela, leži nebrojeno crkava i leže dva srpska manastira”, kaže profesor iz Severne Mitrovice.

Podseća da je na prostoru Ibarskog Kolašina još u srednjem veku kraljica Jelena Anžujska napravila svoje sedište iz kog je upravljala državom zajedno sa sinovim Milutinom i Dragutinom.

U kasnijem periodu, krajem 19. veka i početkom 20. veka, kada ceo prostor Balkana doživljava tektonske etničke poremećaje, upravo prostor Ibarskog Kolašina je, navodi, zadržao čisto srpski karakter.

“I da izuzmemo srpske izvore, to možemo videti kod stranih izvora, kakav je bečki naučnik Teodor Ipen, albanolog i jedan od glavnih kreatora albanske nacije u današnom smislu, koji je iz svog sedišta u Beču i Sarajevu radio na podizanju i kulturnoj afirmaciji albanske nacije. On je upravo priznavao da je ta oblast, mikrooblast, čisto srpskog karaktera”, navodi Jovanović.

Do novih etničkih poremećaja došlo je nakon Prvog i naročito nakon Drugog svetskog rata, upravo gradnjom jezera Gazivode. Naš sagovornik naglašava činjenicu da je jezero gradila vlada Socijalističke republike Srbije od kredita dobijenog od Svetske banke koji se i dan, danas isplaćuje.

Nakon raspada bivše Jugoslavije republike su podelivšu imovinu podelile i dugove za infrastrukturne projekte koji su se nalazili na njenoj teritoriji. Tako je Srbija preuzela dug od tadašnjih 70 miliona dolara, koji je neuporediv sa današnjih 70 miliona dolara.

“Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. ono nije preuzelo i državne dugove, što bi trebalo da uradi shodno teritoriji koju obuhvata i infrastrukturalnim projektima koji se nalaze na njenoj teritoriji za koje se dugovi dan danas plaćaju, Kosovo nikad nije preuzelo dug za jezero Gazivode, nikad nije jedan evro nije dala na konto tog duga”, kaže Jovanović.

RISTANOVIĆ SE OGLASIO: Gazivode nasledstvo SFRJ, nisu izgrađene sredstvima Kosova

Ističe da danas snabdevanje Prištine i šire okoline vodom i strujom zavisi isključivo od jezera Gazivode, koje puni Gračaničko jezero, i hladi termoelektranu Obilić, ali da to Srbija nikad nije zloupotrebljavala.

“Ja ću samo reći da u godinama nakon 1999, 2004. i 2008, iako su Gazivode bile u srpskim rukama, Prištini nikad nije manjkalo ni struje, ni vode, a da su i Mitrovčanima i Zvečancima i Kolašincima prištinske vlasti u svakom trenutku gledale da, tako kažem, isključe i vodu i struju. I tad smo mi još jednom pokazali svoju humanu stranu i da smo veći ljudi od onih koji nas proganjaju”, podvlači naš sagovornik.

Napominje da Albanci i pored svega toga, kao i za sve ostalo na prostoru Kosova, danas izmišljaju istoriju i etimologiju Gazivoda, brišćući mu srpski etnički, kulturni i religijski karakter,

“Upravo te izjave da su Albancima preci ostavili jezero Ujman, kako ga oni zovu, mogu samo da aludiraju na činjenicu da su, znajući taj podatak da je 14 srpskih sela raseljeno da bi Gazevode bile sagrađene, oni opet krenuli tom iredentističkom linijom, da sve što se tiče velikog iseljavanja Srba, velikog pogroma Srba, može imati veze sa Albancima i albanskim precima”, kaže Jovanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter