Izvor:
06.06.2017 u 15:40
0

KAPETAN DRAGAN RASTURIO SUD U HRVATSKOJ: Pobijene gnusne laži plaćenih svedoka!

Suđenje Draganu Vasiljkoviću, alijas Kapetanu Draganu, pred Županijskim sudom u Splitu započeto 20. septembra 2016, polako ulazi u završnu fazu. U toku je ispitivanje poslednje grupe svedoka odbrane, pa se očekuje da bi najkasnije do kraja ove godine mogla da bude izrečena i prvostepena presuda, koja bi po svemu rečenom na sudu trebalo da bude oslobađajuća.

Na početku "suđenja veka", kako je često ovaj proces nazivan, hrvatski mediji su se utrkivali izveštavajući o dokazima koje je predočilo tužilaštvo, a za to vreme svedoci odbrane uglavnom svedoče pred praznom salom, mada je proces otvoren za javnost.

Kapetana Dragana, pišu "Vesti" optužnica tereti u tri tačke: ubistva civila u okolini Gline 1991, koje je navodno počinila jedinica koju je formirao, obučavao i kojom je rukovodio, zatim za maltretiranje i ubistva hrvatskih zarobljenika na tvrđavi u Kninu, juna i jula iste te godine, i na kraju za mučenje i ubistvo dva zarobljena hrvatska vojnika kod Benkovca, dve godine kasnije.

U protekle dve nedelje kroz sud u Splitu su prodefilovale desetine svedoka koji su osporili ove navode, a nekolicina njih je svoje iskaze u korist Vasiljkovića dalo putem video-linka.

Dragan Vasiljković nalazi se u pritvoru od 2006. godine, kad je, na osnovu Interpolove poternice Hrvatske uhapšen u Pertu, Australija.

Kapetan Dragan je početkom prošle nedelje zatražio od Suda u Splitu da bude pušten da se brani sa slobode.

U zahtevu u koji su "Vesti" imale uvid, Vasiljković je pozvao sudije da odluče na osnovu svih do sada predočenih dokaza i iskaza svedoka. On je sudije pozvao da svoju odluku donesu na osnovu prava i pravde.

I pored zalaganja njegovih advokata, ali i brojne srpske zajednice u ovoj zemlji, on je ipak izručen Hrvatskoj 9. jula 2015. godine, od kada se nalazi u istražnom zatvoru u Splitu.

Suđenje je počelo 20. septembra 2016, a prilikom izjašnjenja o krivici, Kapetan Dragan se izjasnio da se "apsolutno ne oseća krivim za ratne zločine" koji su mu stavljeni na teret.

Početkom februara ove godine, Tužilaštvo je završilo sa izvođenjem dokaza odbrane.

O tome šta se događalo u Glini pod kontrolom hrvatskih snaga svedočili su meštani.

Josip Kovačević je ispričao da je prilikom ulaska specijalnih jedinica Hrvatske ubijena njegova tašta i ranjena njena snaha, a da je on bio angažovan u Teritorijalnoj odbrani. Kovačević je potvrdio da je Kapetan Dragan došao s manjim brojem specijalaca, koji su učestvovali u sukobu s policijom smeštenom u stanici u Glini.

Tada potpukovnik JNA Stanko Letić je situaciju u Glini opisao kao "veoma tešku i složenu", objasnivši da je u Petrinji zatekao mnoštvo civila srpske nacionalnosti koji su u strahu izbegli iz Gline zbog provokacija i pretnji.

Letić je ispričao da je JNA tada bila isključivo u funkciji tampon zone između zaraćenih strana s jasnim naređenjima da se ne meša sem u slučaju da direktno bude napadnuta. Zbog stalnih koškanja dobio je naređenje da sa svojom tenkovskom jedinicom ode u Glinu kojom je zapovedala antidiverzantska jedinica Republike Hrvatske.

– Jedinica je imala oko 350 ljudi i bila je dobro naoružana. Po dolasku u Glinu zatekao sam mrtve civile na ulicama, koji su bili ubijeni pri ulasku tih jedinica u mesto. U susretu s komandantom tih jedinica zahtevao sam bezuslovno napuštanje Gline, što su oni prihvatili i povukli se u Jukinac, s tim da je dopušteno da izvestan broj policajaca ostane u Policijskoj stanici – ispričao je Letić i dodao da je njegova jedinica ubrzo otišla s tog mesta, tako da nema neposrednih saznanja o sukobu koji je kasnije usledio oko preuzimanja policijske stanice.

Pred sud u Splitu je doveden i Zoran Drača, koji je izjavio da je u ovom kampu bio glavni kuvar, te da je logično da je poznavao svoje osoblje, a tvrdio je da Pero Dragišić nije bio među njima.

Do mog dolaska nije postojala kuhinja, već se hrana dovozila iz kasarne u Benkovcu. Zato i tvrdim da nikad nisam čuo da je sa mnom radio Pero Dragišić, niti osobu takvog imena uopšte poznajem. Sve vreme dok sam boravio u Nastavnom centru tamo niko nikad nije ubijen. Kapetan Dragan je lično naredio da u hrani i odeći pomažemo stanovnicima hrvatske nacionalnosti koji su ostali u Bruškoj. Takođe, zabranio je da se meštani vređaju ili omalovažavaju po bilo kom osnovu– ispričao je Zoran Drača.

Pobijajući tvrdnje Tužilaštva povodom ubistva dvojice hrvatskih zarobljenika u Nastavnom centru Bruška, kod Benkovca, odbrana je takođe izvela čitav niz svedoka. Da podsetimo, ključni svedok tužilaštva Pero Dragišić je izjavio da je u tom kampu radio kao kuvar i svojim očima gledao prebijanja i ubijanja zatvorenika.

Svedok odbrane i nekadašnji pripadnik ove jedinice Milorad Dragišić pod zakletvom je izjavio da njegov prezimenjak ne samo što nikad nije bio kuvar, već ni u sastavu te vojne formacije.

– Pero nije bio kuvar, već pružni radnik. Iz istog smo sela, veoma se dobro poznajemo – ispričao je Dragišić.

Nekadašnji oficir Vojne policije RSK Nebojša Popović je donekle razjasnio sudbinu dvojice hrvatskih zarobljenika.

Bojan Drobnjak, u to vreme potporučnik JNA i zamenik komandanta tenkovske jedinice, pred sudom je potvrdio da je bio komandir komandnog tenka sa još dva oklopna vozila na ulazu u Glinu, kod skretanja za Jukinac.

– S položaja iz kuća u Jukincu na tenk i transportere pripadnici hrvatskih snaga otvorili su vatru u jutarnjim satima, 26. juna 1991. Uzvratili smo i pogodili četiri kuće iz kojih se pucalo na nas – ispričao je Drobnjak.

Ovaj svedok je oštro negirao da se sa tenkova delovalo snajperskom vatrom, ali i da je tog dana pored njegove jedinice prošlo dvadesetak kamiona punih rezervista i "četnika".

– Viduševac i Jukinac nisu napadani nakon tog dana sve do septembra 1991. godine, kad su oba ta naselja osvojena, a crkva pogođena – izjavio je ovaj svedok.

Naime, on je s dvojicom vojnih policajaca trebalo da iz okoline Benkovca ka Kninu prebaci desetak zarobljenih hrvatskih vojnika.

Pred sudom u Splitu, Popovoć je ispričao da ih je presrela grupa nepoznatih vojnika odevenih u crne uniforme i sa pletenim kapama. Uz pretnju oružjem odabrali su dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika i odvezli ih u nepoznatom pravcu.

Jedan zarobljenik je pokušao da pobegne i tada je nastradao. Prema njegovim saznanjima, drugi je stradao u mestu Đevrske, gde ga je pretukla masa građana.

– Ostali su prema mojim saznanjima sprovedeni u Knin – ispričao je Popović.

On je kazao da je Služba bezbednosti Vojske RSK sprovela istragu o tom događaju, o čemu postoje pisani izveštaji, i da je utvrđeno da vojnici koji su oteli dvojicu zarobljenika nisu bili s područja Krajine, niti pripadali nekoj formaciji RSK.

Izvor: Vesti-online-com./Informer.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter