Izvor: Tanjug
05.02.2022 u 12:14
0

Kineski predsednik Si Ðinping pohvalio „čelično prijateljstvo“ između dve zemlje nakon sastanka sa predsednikom Vučićem

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su bilateralni odnosi izdržali test vremena i pohvalio „čelično prijateljstvo“ između dve zemlje, preneli su kineski mediji nakon sastanka dva lidera u Pekingu.

Si je naglasio da postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja i da bilateralne veze Srbije i Kine predstavljaju model za međunarodne odnose, prenela je agencija Sinhua.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, istakao je Si i dodao da su Kina i Srbija pružile podršku jedna drugoj od početka izbijanja pandemije kovid 19.

Predsednik Kine je dodao i da dve zemlje treba da razvijaju odnose u strateškoj i dugoročnoj perspektivi i da čvrsto podržavaju međusobne ključne interese.

Dve zemlje trebalo bi da unaprede visokokvalitetnu saradnju u okviru Inicijative Pojas i Put i da pretvore kinesko-srpsko tradicionalno prijateljstvo u opipljivije plodove saradnje koji će više koristiti građanima oba naroda, naveo je Si.

Kina je spremna da pruži podršku Srbiji u borbi protiv pandemije kovida 19 i u jačanju saradnje u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, zaključio je kineski predsednik.

Predsednik Srbije je, kako je preneto, zahvalio kineskom lideru i narodu na toploj dobrodošlici i pohvalio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara kojima je juče prisustvovao.

Rekao je da je Srbija istinski prijatelj Kine i da je poštuje, istakavši da nikakav pritisak ni problem neće promeniti to prijateljstvo.

Vučić je rekao da je Srbija čvrsto uz kineski narod kada je reč o ključnim kineskim interesima, kao što su Sinđang i region Tajvana.

Vlada Srbije spremna je da intenzivira saradnju sa Kinom, kako u trgovini i investicijama, tako i u kulturnoj razmeni, rekao je Vučić, preneli su kineski mediji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter