Izvor: AGNECIJE
11.06.2024 u 21:58
0

MARKO ĐURIĆ POVDOM KRITIKA SVESRPKOG SABORA: Srbija je žrtva lova na veštice

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da je nažalost očekivana kritika Srbije zbog organizovanja Svesrpskog sabora, ocenjujući da je Srbija "žrtva lova na veštice" zbog njenog geopolitičkog pozicioniranja, a da je Sabor potreba okupljanja i da nije usmeren ni protiv koga.

Đurić je gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodina komentarisao razne reakcije koje su došle iz Bosne i Hercegovine, iz američke ambasade u BiH, od Nemačke, od Evropske unije i drugih oko deklaracije Svesrpskog sabora posebno u delu koji se odnosi na Republiku Srpsku i koje su protumačene kao napad na Dejtonski sporazum.

„Očekivano je nažalost ono što se dešava. Srbija je žrtva ideološkog lova na veštice zbog našeg geopolitičkog pozicioniranja nama je uzeto za zlo sve što radimo na gotovo svakoj temi u pojedinim političkim krugovima“, rekao je Đurić ali i dodao da to ne sme da bude razlog za jadikovanje i kukanje već da Srbija mora da razgovara sa onim političkim snagama sa kojima ima određena neslaganja i da poveća nivo interesnog povezivanja sa njima.

Rekao je da će otiči u sve evropske prestonice i tamo gde vlada najveća skepsa prema pozicijama Srbije da objasni šta zapravo radi Srbija, koliko njena politika doprinosi regionalnom miru, razvoju ekonomije i ukupnoj bezbednosti na evropskom kontinentu i da pokaže da je Srbija jedan odgovoran partner i sagovornik.

Đurić je rekao da jeste bilo premišljanja oko održavanja Svesrpskog sabora ali da je to ustavna obaveza Srbije i njeno strateško opredeljenje da pomaže Srbe u regionu da „čuvaju svoje identitete, regionalne, svoj srpski identitet da neguju svoja ostvarena prava, svoj nivo autonomije u različitim oblastima“.

Po njegovim rečima to nije na štetu bilo koga druog već da naprotiv doprinosi harmoničnim odnosma u regionu, a ono što ne doprinosi takvim odnosima, dodao je, jeste „pokušaj da se to zlonamerno interpretira i da se klatno istorije barem retorički vrati 30 godina unazad“.

„Srbija u punoj meri priznaje državnost BIH, a ta državnost podrazumeva primenu ovog sporazuma, a sporazum u Dejtonu, podrazumeva da su entiteti nadležni za ogromnu većinu stvari i postoji jedan broj stvari za koje su nadležne zajedničke institucije“, rekao je on.

Na pitanje da li je deklaracija izdata na kraju Svesrskog sabora podrška početku procesa mirnog razdruživanja Republike Srpske od drugog entiteta, što je proces koji je najavljen u Republici Srpskoj posle usvajanja rezolucije o Srebrenici, Đurić je odgovorio negativno.

„Način koji ste vi to opisali mislim da bi predstavljalo fundamentalno mešanje u unutrašnje stvari u BiH, mi to ne činimo, mi kao garant Dejtonskog sporazuma uz naglašavam podršku teritorijalnom integritetu BiH snažno insistiramo na nadležnostima RS u okviru BiH“, rekao je Đurić.

On je naglasio da se Srbija nikad na „neprimeren način neće mešati u fundamentalna pitanja uređenja“ susedne zemlje.

Upitan ponovo da razjasni da li je poziv na internacionalizaciju pitanja Republike Srpske iz deklaracije indirektna podrška počeku procesa razdruživanja Đurić je odgovorio „ne“.

„Ono na čemu mi insistiramo piše u deklaraciji ali vidm da je opšte prisutan trend i kod (bošnjački član Predsedništva BiH Denis) Bećirovića i (ministar spoljnih poslova BiH Elmedin) Konakovića nažalost i nekih međunarodnih zvaničnika da iskrivljuju naše reči, da pogrešno predstavljaju tekst deklaracije, pozivam sve da poročitaju kako Dejtonski sporazum, tako i deklaraciju“, rekao je Đurić.

Rekao je da je žalosno što se Bećirović i Konaković bave gaženjem tog sporazuma koji je, kako je rekao za Srbiju „sveta knjiga“ .

„Mi ga čuvamo od svih onih koji bi hteli da razgrade teritorijalni integritet BiH i koji bi hteli da ugase nadležnosti i ingerencije Republike Srpske“, rekao je Đurić i ukazao na odgovor koji je Aleksandar Vučić dao američkoj ambasadi u BIH koja je ocenila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju „napad na Dejton“.

Vučić je ponovio posvećenost Srbije svim sporazumima ali i ponovio pitanje gde u Dejtonskom sporazumu stoji da nadležnosti u oblasti imovine mogu da se oduzimaju entintetima i prebacuju na federalni nivo, ukazao je Đurić.

Đurić je negirao da je Svesrpski sabor odgovor na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN navodeći da je Sabor izraz potrebe, htenja i želje Srbije „da vodi računa o svojim sunarodnicima u Republici Srpskoj podržavajući teritorijalni intgegritet BiH“, i da nije na uštrb bilo koga

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter