Izvor: KOSOVO ONLINE
04.08.2024 u 10:26
0

MEŠTANI IBARSKOG KOLAŠINA: Albancima niko nije mogao da ostavi Gazivode u amanet, oduvek je naše

Meštani Ibarskog Kolašina doživeli su kao provokaciju izjave članova Samoopredeljenja da su im Gazivode "zaveštali preci". Kako kažu za Kosovo onlajn, ovo jezero je oduvek bilo srpsko, o čemu svedoče istorija i demografija, ali navode da se danas tamo više ne osećaju bezbedno.

„Čista provokacija. Ko im je ostavio? Kad je živeo Albanac u Zubinom Potoku? Nikad. Nema toga u istoriji da je postojalo“, kazao nam je jedan meštanin.

Jedna starija gospođa takođe je bila izričita.

„Ne, to je srpsko jezero. To oni lažu zato što imaju podršku Amerikanaca, to razumemo, nismo ni ludi, ni glupi. To je srpsko“, istakla je ona.

Bojan Kovačević je podsetio da su, kako bi se stvorilo ovo veštačko jezero, potopljena srpska sela.

„To je totalna laž. Gazivode je naše, jer još u 13. veku, prva srpska ženska škola je osnovana na dvoru Jelene Anžujske, kraljice srpske. Tu su potopljeni škola i crkva, i par sela je potopljeno tu gde se sad nalaze Gazivode. Jedno od najvećih sela u Kolašinu bilo je Rezalo, koje je potopljeno i sada je tu jezero. Niko to nije mogao da ostavi njima u amanet, niti može da bude njihovo. Naše je bilo uvek. To što oni imaju silu neku koju koriste za njihovu propagandu kako je njihovo, može im se, jači su trenutno, ali to tako nije“, poručuje Kovačević.

Dodaje da je vrlo malo Albanaca bilo u Kolašinu i da su na kupanje uglavnom dolazili iz Čabre.

HARKOVSKA OBLAST: Ruske snage zauzele polovinu okruga sa višespratnicama u Volčansku

„Ali, vrlo malo. A sada, nismo čak ni bezbedni da idemo na kupanje sa decom. Pevaju albanske pesme, pominju OVK… To deca i žene da slušaju… Ne ponašaju se pristojno, ali šta ćemo“, dodaje on.

Mladić koga smo zatekli na Gazivodama napominje da u istoriji nema nikakvih napisa, niti dokaza da je Gazivode albansko.

„Čuo sam da pričaju da žele da mu promene ime, zaboravio sam kako. Apsolutno nikakvih dokaza nema da je ovo njihovo. Ovde je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti“, poručuje on.

Drugi mladić koga smo sreli na obali ovog jezera napominje da se više ne oseća bezbedno.

„Ovo nikada nije bilo njihovo. Ja se osećam nesigurno, ima dosta provokacija. To nije u redu, ovo je oduvek bilo naše i ne treba da pripadne njima“ ističe on.

Jedan od meštana Ibarskog Kolašina dodaje da su posetioci albanske nacionalnosti postali učestali tek ove godine.

„Smatram da je jezero naše, a ove godine Albanci i ljudi sa južne strane dolaze i provociraju nas. Smatram da to nije u redu, jer oni koji često dolaze, godinama unazad, to nisu zaslužili. Sve bi bilo u redu da oni tu ne provociraju i ne rade to na takav način“, kaže ovaj mladić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter