Izvor:
27.08.2019 u 15:09
0

MILETIĆ O MEKALISTERU: EU želi stabilnu vlast u Srbiji!

Poseta predsedavajućeg Odbora za spoljnopolitičke poslove EU Dejvida Mekalistera pokazuje da EU želi stabilnu vlast u Srbiji koja će, posle izbora, moći da reprezentuje i kompetentno zastupa zemlju u pregovorima sa Albancima u traženju rešenja koja će ubrzati proces integracije Srbije u EU", smatra Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

– Cilj Mekalisterove posete bio je i da se "odmrzne" odnos između vlasti i jednog dela opozicije – ocenio je Miletić cilj posete evropskog zvaničnika .

On je dodao da se pokazuje da EU, jednako kao SAD smatra vrlo važnim da izbori na proleće 2020.godine budu sprovedeni tako što će građani iskazati mišljenje u punom kapacitetu, kako bi bilo jasno ko ima podršku naroda i da oko toga ne bude dileme

U tom smislu, čini se, kaže Miletić, da je osnova Makalisterove posete da se "odmrzne" taj odnos između dve strane i da se obezbede reforme demokratskog procesa, odnosno izbornih uslova i da se otkloni dilema da li treba učestvovati na izborima ili ne.

Kada je reč o prištinskim taksama i ponovljenom stavu da ih treba suspendovati, Miletić kaže da su sve "karte zapadnih demokratija" usmerene na izbore na KiM koji bi, kako kaže, možda mogli iznedriti neku novu snagu.

– Tu sam pesimista, ne očekujem neke ozbiljne promene, mislim da Priština samo prolongira traženja kompromisa sa Srbijom. Nećemo imati tu neka ozbiljna rešenja, ali to ne umanjuje napore Srbije da reformiše društvo, unapredi ekonomiju i da drži pruženu ruku dok može i dok to ima smisla – rekao je Miletić.

On je dodao da je činjenica da ni SAD ni EU ne upotrebljavaju oštrije mere prema Prištini koje bi potvrdile njihovu odlučnosti da dođe do promena.

Navodeći da je Ramuš Haradinaj za pola godine potrošio gotovo ceo budžet, Miletić kaže da bi se u najmanju ruku kao korisno sredstvo pritiska za ukidanje taksi, mogle očekivati sankcije ozbiljnih država prema njima, međutim, kako kaže, toga nema.

– Vidimo se da se to neće brzo desiti, ali to ne treba da nas uzbuđuje. Srbija ide napred, razvija svoje institucije. Važno je da pokažemo demokratski potencijal, otvorenost za kompromise, kao i za traženje rešenja u evropskom duhu. Dakle, ne zavisi sve od nas, a mi sve što radimo činimo to za budućnost naše dece – zaključio je Miletić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter