Izvor: Tanjug
16.11.2023 u 11:19
0

Ministarka pravde predstavila potpisnicima UN konvencije Nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača

Ministarka pravde Maja Popović predstavila je u Beču državama ugovornicama Konvencije UN protiv korupcije, Nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača koji je pripremila Vlada Srbije, saopšteno je.

Navodeći da je Srbija 2014. godine usvojila zakon o zaštiti uzbunjivača koji po njenim rečima pruža „sveobuhvatnu i efikasnu zaštitu uzbunjivačima i licima koja su povezana sa uzbunjivačima“, ministarka je kazala da Srbija želi da „skoro decenijsko pozitivno iskustvo koje je stekla u zaštiti uzbunjivača prenese i ostalima kako bi podstakla stvaranje uspešnih sistema zaštite uzbunjivača u budućnosti“.

Počeo sastanak delegacije Beograda sa Miroslavom Lajčakom

„Pravo na uzbunjivanje, predstavlja ljudsko pravo koje štiti slobodu govora i od značaja je za jačanje vladavine prava i razvoj svakog demokratskog društva. Zato uzbunjivačima mora biti garantovano pravo da kontaktiraju nadležne službe u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga organa vlasti, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva u privrednom društvu“, navela je ministarka a preneo njen kabinet.

U konsultacijama o pripremi Nacrta rezolucije o zaštiti uzbunjivača učestvovale su nevladine organizacije Pištaljka i UNCAC koalicija kao i Kancelarija UN za droge i kriminal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter