Izvor: Tanjug
30.06.2021 u 11:02
0

MINISTARSTVO: HITNO dostaviti dokaze o navodnom zlostavljanju dece sa invaliditetom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozvalo je danas grupu nevladinih organizacija, koje su iznele tvrdnje o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, da neodložno i hitno dostave jasne dokaze o tim navodima. 
Kako je navedeno u saopštenju, iznošenje „paušalnih tvrdnji“ o tako ozbiljnom kršenju zakona i standarda, bez dostavljanja jasnih dokaza, krajnje je neodgovorno i neozbiljno. 

VAŽNO

DAČIĆ ZA HAPPY TV: Albanci žele da nam uzmu Vidovdan, a na Kosovo su došli mnogo kasnije

BERIŠA ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Od Kurtija i vlasti u Prištini se može svašta očekivati

https://happytv.rs/vesti/hronika/301281/jeziv-prizor-na%C4%91eno-telo-u-lokvi-krvi-u-centru-beograda

Ministarstvo ukazuje da su svi oblici nasilja i zlostavljanja strogo zabranjeni i da je neophodno da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu.
Dodaje se da Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, redovno sprovodi inspekcijske nadzore u kojima utvrđuje i kontroliše uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite.
Tokom ove i prošle godine sprovedena su 163 inspekcijska nadzora i utvrđeno je da ustanove za smeštaj u određenim slučajevima nisu ispunjavale strukturalne standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih i prostora i opreme.
U navedenom periodu nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovog zlostavljanja, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo ukazuje da je i Zaštitnik građana od početka godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao šest ustanova socijalne zaštite i da nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika.
U proceduri je Nacrt zakona o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, koji treba da unapredi položaj korisnika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter