Izvor: Kurir
02.06.2024 u 20:49
1

OVO SU PRVI PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA: Lista „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“ osvojila najviše glasova

U Srbiji su danas održani lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo, kao i u većini vojvođanskih opština.

U Beogradu je do 19 časova glasalo 42,2 odsto birača, a u Novom Sadu 46,3.

Kada je reč o Nišu, prema procenama, na birališta je izašlo 44,4 odsto birača.

Kako je protekao izborni dan pogledajte OVDE.

21.45 – Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz štaba SNS nakon današnjeg izbornog dana.

– Rekao bih više od godinu dana trajali su stravični pritisci vezani za nacionalne i parlamentarne izbore. Za sve izbore. Imali smo većinu i u decembru, ali smo smatrali da to nije dovoljan legimitet – rekao je on.

Sada umesto 54 mandata, imamo 62 ili 63, dodaje on.

– U Beogradu će naša lista imati 52 odsto glasova, to nije broj mandata već procenat glasova. Ali ono što je za mene najubedljivija pobeda, to je u Pećincima. Na izlaznost od 78 odsto osvojili smo 86 odsto glasova. Neverovatna je pobeda i u Novom Sadu – kazao je on.

U Novom Sadu su izlazili u dve ili tri kolone, i izlaznost je bila pristojna.

– U Nišu je bila najteža politička utakmica. Važno je da ljudi u Nišu, koji će imati tri mandata više za većinu. Biće 32 prema 29, verovatno. Moj će predlog biti da se u Nišu razgovara i vidi kako da se problemi u buduće rešavaju. Jedna je lista grupe građana dobila čak 22 odsto glasova, to nisu dobile opozicione stranke. To moramo da poštujemo – dodaje Vučić.

Kaže da je u Subotici lista SNS dobila preko 50 odsto glasova, i da je to sjajan rezultat.

– A naši partneri iz SVM 27 odsto glasova. Mi imamo zajedno 77 odsto glasova! Svuda su pobede preko 63, 64, 65 odsto glasova – ističe on.

Predsednik kaže da je u Beogradu interesantno kako će se razvijati situacija u dve opštine.

– U svim ostalim, u 15 sigurno imamo većinu. Još brojimo Vračar, tamo je ubedljiva pobeda. Samo je pitanje, jedan mandat gore ili dole. Još se broje opštinske liste – rekao je Vučić.

Kaže da je tužno gledati napade na kol centre, i da je to ne samo normalno, već i poželjno u svakoj demokratskoj zemlji.

– To i naši protivnici rade. Jedino pitanje je da li smo platili zakup prostorija. Ako jesmo, to je strašno što ste radili ceo dan. Sajle prikopčavate na automobile i uništavate telefonske centre. Pa mi ih imamo na hiljade. Mi se ozbiljno spremamo za izbore – istakao je predsednik.

21.21 – Prvi rezultati Ipsos/Cesid

Beograd

ALEKSANDAR VUČIĆ – BEOGRAD SUTRA – 53%

DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM BEOGRAD – KRENI-PROMENI – 17%

BIRAMO BEOGRAD – DOBRICA VESELINOVIĆ – MILOŠ PAVLOVIĆ -12.6%

Novi Sad

ALEKSANDAR VUČIĆ – NOVI SAD SUTRA – 52.8%

UDRUŽENI ZA SLOBODAN NOVI SAD – SRPSKA KOALICIJA NADA (NOVI DSS, POKS) – STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, DEMOKRATSKA STRANKA, SRBIJA CENTAR – SRCE, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, ZELENO – LEVI FRONT, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, POKRET ZA PREOKRET, GRAĐANSKI POKRET BRAVO, LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE – VOJVOĐANI – PRIM. DR VLADIMIR VRSAJKOV, BORISLAV NOVAKOVIĆ – 24%

DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM NOVI SAD – KRENI – PROMENI – 10%

Niš

ALEKSANDAR VUČIĆ – NIŠ SUTRA – 45.2%

GRUPA GRAĐANA „DR DRAGAN MILIĆ“ – 24.4%

BIRAMO NIŠ – ĐORĐE STANKOVIĆ – 15.4%

21.10 – Prvo obraćanje iz štaba SNS

Vučević je istakao da je izlaznost između 43-50 odsto u većini gradova i opština u kojima su održani izbori.

– Naša lista Aleksandar Vučić – Srbija sutra, osim u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži, je odnela pobedu u svim gradovima i opštinama – rekao je on.

On je najoštrije osudio sve one koji su vršili nasilje i sprečavali građane da glasaju.

– Oni su sprečavali normalne izborne aktivnosti, upadali u kol centre, vređali, psovali, tukli novinare.

Nadam se da će svi odgovarati pred licem pravde. To ne možete da radite u demokratskim društvima, to nije moguće – kazao je Vučević.

Istakao je da se opozicija bavila progonom neistomišljenika, umesto da su se bavili svojom politikom.

– Uskoro se obraćamo sa detaljnim podacima. Ali da istaknem, osim četiri opštine, čista i ubedljiva pobeda liste Aleksandar Vučić – Srbija sutra – rekao je on.

20.40 – U Sremskoj Mitrovici do 20 časova glasalo 50 odsto birača Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica do 20 časova glasalo je 50 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija. Biračka mesta u Sremskoj Mitrovici zatvorena su 20 časova.

20.30 – Prvo oglašavanje GIK-a

U Gradskoj izbornoj komisiji u 20 i 30 je počela konferencija za medije nakon današnjeg izbornog dana.

Iz GIK su rekli da nije bilo većih sukoba na samim biračkim mestima.

– Čitali smo komentare da je bilo problema, ja moram da kažem da je samo jedno biračko mesto otvoreno posle 7 sati, to je na Čukarici, i to je rešeno za 15 minuta – rekli su iz GIK.

Dodaju da su sva ostala biračka mesta otvorena u skladu sa zakonom.

– Tokom dana smo vas izveštavali o izlaznosti. Za 20 sati nemamo informaciju, nju ćemo znati na osnovu zapisnika biračkih odbora i to će biti konačna izlaznost.

20.00 – U izborni štab SNS stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić

Predsednik Vučić je na pitanje novinara opozicionih medija rekao da niko danas nije tukao narod.

– Tuku batinaši poštene ljude iz SNS, jer ne mogu da pobede. I večeras ćemo da pobedimo još ubedljivije. Zapamtite, ja vam uvek kažem istinu. Kao i za Real Madrid što sam vam rekao – poručio je Vučić.

Tokom dana glasali su političari i predstavnici izbornih lista

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić glasao je na biračkom mestu 140 u Novom Beogradu, na adresi DV „Tesla – Nauka za život“.

Predsednik Vučić je na glasanje došao sa suprugom Tamarom.

Miloš Vučević

Premijer Miloš Vučević, glasao je u 9 sati na biračkom mestu broj 188 u Mesnoj zajednici „Narodni heroji“ u Majevičkoj ulici. Na glasanje došao sa suprugom Majom i sinovima.

Ana Brnabić

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i Potpredsednica Glavnog odbora SNS glasala je jutros na Savskom vencu u Školi za dizajn.

Brnabić je izjavila da su današnji izbori praznik demokratije i poručila da je važno da u ovim okolnostima i izazovima pred nama imamo jedan tim koji od lokala preko Republike do predsednika Republike, vodi Srbiju.

– Kao neko ko vodi Srpsku naprednu stranku za Beograd i kao potpredsednik stranke, nadam se da ćemo ostvariti ubedljivu pobedu u Beogradu i u svim ostalim lokalnim samoupravama gde se održavaju izbori – rekla je Ana Brnabić nakon glasanja na biračkom mestu u Školi za dizajn na Savskom vencu.

Pozivam sve da prihvate rezultate kakvi god bili, da se formiraju institucije na lokalu i da nastavimo da radimo, poručila je Brnabićeva.

Aleksandar Šapić

Potpredsednik Glavnog odbora SNS i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić glasao je jutros na Novom Beogradu.

Šapić je glasao u OŠ „Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi, na biračkom mestu broj 119.

– Obavio sam svoju građansku dužnost pozivam i Beograđane da to takođe urade. Neka glasaju po sopstvenoj savesti, kao i uvek, za one za koje veruju da će učiniti da njihov grad bude bolji, uspešniji i napredniji. Duboko verujem da će, nakon ovih izbora, konačno da se završi stanje u kojem se Beograd nalazi poslednjih osam meseci, stanje koje naša prestonica ne poznaje u svojoj istoriji. To je jedna vrsta vanrednog stanja kroz Privremeni organ i privremeno finansiranje. Uveren sam da će Beograd krenuti da živi normalnim životom i da će u naredne četiri godine doživeti svoje najveće kvalitativne i infrastrukturne promene u poslednjih nekoliko decenija. Našim sugrađanima želim srećan izborni dan i neka pobedi onaj koga Beograđani budu želeli – izjavio je Šapić.

Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali glasao je na Zvezdari u Beogradskoj poslovnoj školi na biračkom mestu broj 2.

Potpredsednik Vlade Srbije, ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Siniša Mali izjavio je danas da je glasao za listu „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“, jer je to, kako je naveo, glas za bolju budućnost Srbije.“To je glas za ekonomski rast, veće plate i penzije, za mir i za stabilnost“, kazao je Mali novinarima nakon glasanja na biračkom mestu broj 1 u Gradaskoj opštini Zvezdara, u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu. On je naveo da je SNS pred građane Srbije izašla sa konkretnim planovima kao što je projekat „Skok u budućnost – Srbije 2027“ i specijalizovana svetska izložba „EXPO 2027“ u Beogradu, koje je ocenio kao razvojnu šansu za državu, jer donose 323 projekta i ulaganje od 17,8 milijardi evra. „Nama vlast, nama osvajanje mandata nije nagrada, to je samo velika odgovornost i veća obaveza da slušamo građane, da brinemo o njima i da im obezbedimo lepšu budućnost“, rekao je Mali.

Ivica Dačić

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić glasao je jutros i tako ispunio svoju građansku dužnost.

Ivica Dačić je sa porodicom došao na glasanje, a njegova ćerka Andrea glasala je prvi put. Oni su glasali na biračkom mestu na Dedinju.

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da su današnji izbori od nacionalnog značaja.

Dačić je posle glasanja u Mesnoj zajednici Dedinje rekao da je zbog izazova sa kojima se Srbija suočava SPS izašao na izbore u koaliciji sa drugim strankama.

Da bi Srbija imala adekvatan odgovor na sve pritiske potrebno je da bude jaka, a takva može da bude samo ako je jedinstvena, rekao je Dačić.

Milica Đurđević Stamenkovski

Ministarka u Vladi Srbije i predsednica Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, glasala je na biračkom mestu broj 34, OŠ „Janko Veselinović“.

Marko Đurić

Potpredsednik Glavnog odbora i član Predsedništva SNS Marko Đurić glasao je jutros na Vračaru.

Đurić je svoju građansku dužnost obavio u vrtiću „Biser“ na biračkom mestu broj 11.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da se na lokalnim izborima ne odlučuje samo o budućnosti gradova i opština, već i o pravcu ukupne državne politike.

„Danas ljudi odlučuju ne samo o Srbiji danas, već o Srbiji sutra, o Beogradu sutra, svim našim gradovima u budućnosti. Izuzetno je važno da dobijemo političko okruženje u kome će naše lokalne samouprave skladno funkcionisati sa republičkim nivoom vlasti, što će, nadam se i verujem, omogućiti da realizujemo viziju koju je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić“, objavio je Đurić na Instagramu, nakon glasanja na biračkom mestu broj 11 na Vračaru.

Vizija predsednika Srbije, kako je dodao, podrazumeva rast životnog standarda građana, prosečnu platu od 1.400 evra do 2027. godine, 10 novih autoputeva, dve nove brze pruge.

„Podrazumeva nastavak one vrste i one dinamike ekonomskog razvoja zbog koga smo toliko ponosni i kada predstavljamo Srbiju u svetu, zbog toga što predstavljamo jednu zemlju koja je za manje od jedne decenije udvostručila svoj bruto društveni proizvod“, rekao je Đurić, potpredsednik Glavnog odbora i član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Đurić je naglasio da je danas izbor za skladno funkcionisanje opština, gradova i republičkog nivoa vlasti, za dalji ubrzani razvoj svih gradova. „Danas je praktično praznični dan, u kome se ogromnom većinom opredeljujemo za zajedničku budućnost i za Srbiju sutra“, poručio je Đurić.

Savo Manojlović

Manojlović je jutros glasao na biračkom mestu 44. u Dečjem vrtiću „Cerak“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVO SU PRVI PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA: Lista „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“ osvojila najviše glasova”

  1. Sve dok je opozicija razjedinjena i posvađana i dok su skoro svi mediji na Vučkotovoj strani, gledaćete Vučkota na piedestalu još dugo, dugo ako ne i doživotno.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter