Izvor: Novosti
03.08.2022 u 08:31
0

„NAPORI SU VAM UZALUDNI!“ Kina poručila Americi da je ujedinjenje sa Tajvanom istorijska neminovnost!

Potpuno ujedinjenje Kine sa Tajvanom je istorijska neminovnost, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, povodom posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

– Ostvarenje punog nacionalnog ujedinjenja je opšta tendencija i istorijska neminovnost – istakao je Vang. 

Kineski šef diplomatije je preporučio SAD da ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine. 

Istakao je da Kina neće ostaviti prostora za delovanje snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana. 

– Ma koliko Sjedinjene Države povlađivale “nezavisnosti“ ostrva, ti napori će biti uzaludni – istakao je Vang. 

Naveo je da su pokušaji da Tajvan bude iskorišćen za obuzdavanje razvoja Kine osuđeni na propast i pozvao SAD da odmah prestanu da igraju na „tajvansku kartu“ kako bi stvorili nered u Azijsko-pacifičkom regionu. 

I kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu Pelosi kineskom regionu Tajvanu. 

Ćin je u intervjuu za Si-En-EN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD. 

Istakao je da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio. 

Ćin je naglasio da se tajvansko pitanje ne odnosi na demokratiju, već na nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i dodao da ponovno ujedinjenje Kine ne može biti zaustavljeno. 

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine.

– Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo – kazao je ambasador Kine u SAD. 

Nensi Pelosi boravi u poseti Tajvanu, što je izazvalo oštru reakciju Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. 

Kineska vojska počela je vežbe u vodama oko Tajvana, koje će trajati do kraja nedelje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter