Izvor: Happy BSC
03.10.2022 u 22:47
0

Novinar Filip Rodić za „ĆIRILICU“ o sukobu u Ukrajini: „Demilitarizaciju možda treba pre gledati iz ugla uništavanja žive sile, nego iz ugla uništavanja borbene tehnike!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY novinar Filip Rodić, govoreći o sukobu u Ukrajini, izjavio je da je činjenica da su počinjene brojne greške u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

“Činjenica je da su počinjene brojne greške u ovoj operaciji, negde se malo zaletalo, ali to se dešava gotovo u svakom sukobu. Toga je bilo i u američkoj agresiji na SRJ, i oni su činili neke greške pa su se ispravljali u hodu itd.“, rekao je novinar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ristić je dodao da je u jednom trenutku rusku vojnu strategiju shvatio kao bitku za uništavanje vojske, a ne za osvajanje teritorije.

„Ne mislim da su Ukrajinci većinski postali to što je inženjeringom htelo da se sa njima postigne. Ja mislim da je tu prevashodno pitanje straha i neizvesnosti još, da ćemo da vidimo kako se ta situacija bude razvijala koliko će u Ukrajini zaista tog naroda biti “zapadnoliki Ukrajinci”, a koliki deo će biti “ruskoliki Ukrajinci”, odnosno ono što su u prošlosti zaista i bili. Iznenađuje me, al opet neki kažu to je Rusima svojstveno, te brojne greške u sistemu i činjenica da su dozvolili sebi da, iz možda nekih opravdanih i razumnih razloga, da ova ukrajinska kontraofanziva postigne ovakav uspeh kakav je postigla, mada je i on vrlo upitan. Ja sam u jednom trenutku rusku vojnu strategiju shvatio kao bitku za uništavanje vojske, a ne za osvajanje teritorije. Tu su čak i neki američki generali vrlo ozbiljnu paralelu pravili sa američkim Građanskim ratom i načinom na koji se ratovalo do dolaska Granta na čelo severnjačke vojske. Da im je pre toga bio cilj da zauzmu što više teritorije, da zauzmu Ričmond itd. Da je Grant promenio strategiju i da je on išao na uništenje ljudstva. Koliko god to ružno zvučalo, suštinski da se uništava živa sila. Da Ukrajina prosto ostane bez vojske koja se može suprostaviti. To ima smisla čak i u onome, Putin je to otvoreno rekao: “Demilitarizacija i denacifikacija”. Tu demilitarizaciju možda treba pre gledati iz ugla uništavanja žive sile, nego iz ugla uništavanja borbene tehnike, jer kao što vidimo borbenu tehniku mogu da dobijaju iznova i iznova sa zapada i da to bude sve modernija borbena tehnika. Naoružavanje Ukrajine je krenulo od onih “Džavelina” čuvenih i sličnog britanskog naoružanja, došli smo do “Himarsa” i teške artiljerije. Još se dvoume da li da im šalju tenkove ili ne, ali mislim da sa tenkovima to neće tako lako ići jer toga nema mnogo. Ukrajinska kontraofanziva je mogla biti savršena prilika za rusku vojsku da ostvari taj svoj cilj uništenja žive sile, ali oni to nisu uradili. Sada da li su tu u pitanju greške…“, rekao je Ristić

Na konstataciju Milomira Marića da je u proteklih osam godina od ukrajinskih snaga napravljena vojska po NATO standardima, a da sa druge strane imamo rusku ideološku vojsku koja podseća na JNA devedesetih ili na “crvenu armiju” koja je traljavo počela otpor Hitleru, Ristić je odgovorio da ne misli da je današnja ruska vojska ideološka.

“Ne mislim da je današnja ruska vojska ideološka, a sa druge strane imali smo jednu vrlo moćnu ideološku vojsku u Drugom svetskom ratu, imali smo savršenog političkog vojnika, to je bio SS koji se na borbenim linijama pokazao mnogo bolje od bilo koje druge vojske. Politički vojnik, ne moramo da ga gledamo sa omalovažavanjem. Politički vojnik je fanatik i on će se mnogo ozbiljnije boriti od bilo kog drugog vojnika. Za političkog vojnika možemo čak smatrati i teroristu, a terorista je spreman da pogine i da se žrtvuje“, izjavio je novinar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter