Izvor: Kurir
28.06.2024 u 11:16
0

OBELEŽAVAMO NACIONALNI PRAZNIK: Vučević i ministri u Kruševcu na parastosu Svetom Knezu Lazaru

U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, a tim povodom u Kruševcu će biti održana centralna manifestacija i svečana sednica Vlade Srbije.

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizuje obeležavanje dana sećanja na vladavinu kneza Lazara polaganjem venca u manastiru Ravanica, najavljena je i sednica Vlade Srbije u Kruševcu i centralna državna ceremonija na kojoj će biti prikazana i vojna oprema.

DANAS JE VIDOVDAN i 635 GODINA OD KOSOVSKOG BOJA! Premijer Miloš Vučević prisustvuje parastosu knezu Lazaru i Kosovskim junacima

 

Parastos knezu Lazaru

U Manastiru Ravanica počeo je parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima, kome prisustvuju predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i više ministara.

Parastosu, koji služe vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC, prisustvuju i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanja Starović, koji je ujedno i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar kulture Nikola Selaković.

Premijera su u manastirskoj porti dočekali vladika Ignjatije i igumanija manastira mati Marija.

Kako je najavljeno, gosti će po završetsku parastosa otići da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće, nakon čega će vladika Ignjatije i sveštenstvo služiti liturgiju.

Sednica Vlade Srbije zakazana za 11.20 sati

Sednica Vlade Srbije koja će se održati u Kruševcu zakazana je za 11.20 sati u Gradskoj kući.

Nakon sednice Vlade, u 12 sati premijer Vučević će položiti vence na Spomenik kosovskim junacima, nakon čega će uslediti njegovo zvanično obraćanje.

Od 12.30 sati predviđen je obilazak Taktičko-tehničkog zbora i prikaz naoružanja i opreme.

Povodom Vidovdana poseban prikaz naoružanja i vojne opreme u Kruševcu

U okviru obeležavanja Vidovdana građani će na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama moći da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Biće prikazana i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu.

Sa posebnim pijetetom Vidovdan je na državnom nivou u Srbiji obeležen 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u boj na Kosovo 1389, povodom pet vekova od bitke, održana velika manifestacija. Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na centralnog gradskom trgu.

Okupljeni u Gračanici za Vidovdan: Ovde smo kući!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter