Izvor: TANJUG
12.10.2022 u 10:35
0

OTVORENA NOVA ZGRADA SRPSKE AMBASADE U VAŠINGTONU: Istorija Amerike ukršta se sa budućnošću Srbije! (FOTO)

Nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu, koju je Srbija kupila u februaru ove godine, zvanično je otvorena, a ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić presekao je svečanu vrpcu zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom, preneo je Glas Amerike.

ĐURIĆ SE SASTAO SA ESKOBAROM: Koraci ka unapređenju srpsko-američke saradnje!

Tako je, posle decenija rada u iznajmljenim prostorima, prvi put od raspada bivše Jugoslavije ambasada Srbije dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, u 16. ulici, u istorijskoj zgradi koja je svojevremeno bila kuća američkog državnog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihjua Ruta, na manje od kilometar od Bele kuće, dodaje Glas Amerike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Otvaranje nove ambašade je svedočanstvo sve jačih veza naše dve zemlje i svedoči o našoj rešenosti da proširimo taj odnos kroz mnoge druge sfere saradnje u budućnosti – izjavio je juče ambasador Ðurić, čitajući pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U pismu se ističe i američka podrška inicijativi Otvoreni Balkan.

„SAD su i dalje naš postojani partner i zagovornik u nekoliko ključnih spoljnopolitičkih prioriteta uključujući kandidaturu Srbije za članstvo u EU i našu posvećenost miru i stabilnosti u regionu Balkana“, dodao je Ðurić.

Otvaranju ambasade prisustvovala je i prva dama Srbije Tamara Vučić, koja je podsetila na citat iz američkog Nacionalnog muzeja američke diplomatije da se u svom temelju, „diplomatija svodi na ljude, pregovore, građenje i održavanje odnosa“, dodaje Glas Amerike.

– Zato je važno da možemo da poželimo dobrodošlicu sjajnim ljudima iz sveta diplomatije u novom vašingtonskom domu, koji će biti simbolično ogledalo naše zemlje i našeg društva – naglasila je.

Na otvaranju se oglasio i Gabrijel Eskobar.

– Dok ulazimo u 141. godinu diplomatskih odnosa naše dve zemlje, mogu reći da ti odnosi nikada nisu bili bolji i nadam se da otvaranje ove ambasade, u neposrednoj blizini Bele kuće, takođe simbolizuje novi početak u bilateralnoj istoriji. Moja supruga i ja smo nedavno napustili Srbiju i zaljubili se u njeno gostoprimstvo, kulturu i ljude. Mogao bih da stojim i govorim o politici, ali u suštini – radi se o ljudima. Osećali smo se tako dobrodošlo i kao deo zajednice u Srbiji – izjavio je Eskobar, koji je obavljao funkciju zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Beogradu.

Među američkim zvanicama bio je general-major DŽon Haris, komandant Nacionalne garde Ohaja, koji je izjavio da je nova zgrada ambasade mesto gde se „istorija Amerike ukršta sa budućnošću Srbije“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter