Izvor: HAPPY BSC
07.11.2022 u 11:31
0

PETKOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Kurti želi da udari Srbin na Srbina! Rekli smo mu „DOSTA JE“!

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio je gost Jutarnjeg programa na Happy televiziji

On je govorio o provokacijama Aljbina Kurtija, nepoštovanju Briselskog sporazuma od strane prištinske vlade, kao i o jučerašnjem velikom narodnom skupu Srba u Kosovskoj Mitrovici. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Istakao je da srpski narod već deset godina traži da se Briselski sporazum, kao i svi ostali sporazumi potpisani nakon 2013. godine, poštuju i sprovedu. 

– Mi smo kao odgovorna strana sve sproveli što se tiče Beograda. Integrisani su i policajci i sudije i to su bile teške odluke koje su imale za cilj da sačuvaju mir i stabilnost jedne strane. Mi smo uspeli da dijalogom sačuvamo mir i obezbedimo deset godina razvoja Srbije. Tih deset godina je Srbija ulagala u političku stabilnost koji je garant opstanka Srbije i regiona. Koliko nam je značio Briselski sporazum i proces pokazuje koliko je fabrika Aleksandar Vučić otvorio, koliko auto-puteva se gradi, brza pruga… Mi imamo prosečnu platu u pojedinim delovima Beograda preko 1000 evra, rast plata i penzija, podižemo zdravstvo… Nešto što se nije radilo zadnjih 30, 40 godina. Za to nam je bilo potrebno vreme koje je bilo rasterećeno od svih pritisaka koje je dolazilo sa Zapada. Bilo je važno da se vodi politika razvoja ali i da se čuvaju nacionalni interesi.

Petković je rekao da su Briselski pregovori bili mukotrpni i vrlo teški za našu zemlju. 

-Nama je tamo bilo teško, ali nam je to bio posao da razgovaramo i da tražimo rešenja. Sve smo radili da sačuvamo mir na prostoru KiM. Nisu nam dali šansu da idemo dalje. 

-Srpski narod nije više mogao da trpi prištinski teror. Rekli su „dosta je“ i to je vapaj da se što pre formira zajednica srpskih opština. Svega ovoga ne bi bilo da smo to imali.  Umesto toga dočekali smo da nas gaze đonom. Svi treba da vide koliko je bilo ljudi juče u Kosovskoj Mitrovici. Kažu da je bilo 1000 ljudi, a bilo ih je 10.000. Oni su jče pokazali svetu u kojoj zemlji žive i  u kojoj žele da žive-u svojoj zemlji i ne krše ni jedan sporazum. Sve što rade, rade na miran i demokratski način-rekao je Petković. 

Petković je ispričao kako Priština pokušava da okrivi predsednika Vučića za destabilizaciju na Kosovu i Metohiji. On je rekao da Kurti Vučića zove „mali Putin“, a da je sever Kosova Donbas gde veliki Putin, preko malog želi da porobi Kosovo. 

-Laži iz Prištine idu kontinuirano i moramo da odgovorimo na taj propagandni rat koji se dešava. Kurtijeva politika je nasilna i militantna. 

Kurti je, kako kaže Petković, slao prištinske patrole da se „prilepe“ srpskoj saobraćajnoj policiji kako bi naši policajci kažnjavali naš narod. 

– Oni žele da krenu Srbi na Srbe, da nas razjedine unište jedinstvo. Grade vojne baze na severu, uzurpiraju srpsku zemlju i imovinu. To se ne sme i nemaju pravo na to-rekao je Petković.  

-Kurti je smenio srpskog policajca Nenada Đurića iz Berlina.  Rekao je da ga smenjuje jer ne može srpski policajac da bude na čelu regionalnog direktorata severa Kosovske Mitrovice.  Tačka 9. u Briselskom sporazumu koja se odnosi na policiju kaže da će sastav odslikavati etnički sastav stanovništva ove četiri opštine na severu Kosova-napomenuo je Petković. 

On je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije ne žele bezakonje i da policija treba da obezbedi javni red i mir. 

-Nenad Đurić nije želeo da učestvuje u političkim igrama Aljbina Kurtija i da kažnjava svoj narod-kazao je Petković. 

– Kurti kaže da ga zajednica srpskih opština ne interesujei da Briselski sporazum ne postoji.  Pitam se šta su ratifikovali to 2013. godine?  Oni su ga usvojili sa dve trećine.  Kurti je 2013. godine podneo tzv. Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma koji je usvojio prištinski parlament. Ustavni sud mu je rekao da je Briselski sporazum u skladu sa njihovim ustavom. Sad Kurti i Osmani govore kako to nije po ustavu. On ne želi poštovanje Briselskog sporazua, on želi konfrontaciju sa Srbima-objasnio je Petković. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter