Izvor:
11.04.2018 u 01:36
0

PREDSEDNIK SRBIJE IZNENAĐEN IZJAVOM MAJE KOCIJANĆIĆ: ZSO može samo po Briselskom sporazumu!

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i impementacionim planom.

Na stav EU, koji je prenela Maja Kocijančić, da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima i primedbama kosovskog ustavnog suda na Brisleski sporazum, predsednik Vučić uzvraća:

– Neka pokažu gde to piše – rekao je Vučić

Predsednik Vucić je rekao da je iznenađen tom izjavom i ukazao da predstavnici EU nisu više statusno neutralni ako im je jedino važna usaglašenost ZSO sa kosovskim Ustavom. Po izvorima u Briselu statut zajednice će raditi rukovodeđa grupa, koju je formirala Vlada Kosova i kojoj će pomoći Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Dok kosovska strana insistira da se ZSO formira na osnovu kosovskog ustava i zakona, dotle predstavnici Srpske liste, ali i Vlade Srbije zahtevaju da se ona formira na osnovu Sporazuma s briselskih pregovora iz 2013. godine.I u tom i sporazumu iz 2015. godine stoji da saglasnost o usklađenosti statuta sa Ustavom daje Ustavni sud Kosova.

U međuvremenu iz Srpske liste su postavili ultimatum da najkasnije do 19. aprila započne rad na izradi Statutsa, dok će u suprotnom oni samostalno formirati ZSO.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter