Izvor: Kurir
02.08.2024 u 12:37
0

PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE SASTANKA SA SILJANOVSKOM DAVKOVOM: Siguran sam da ćemo razvijati najbliže moguće odnose

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova danas je u radnoj poseti je Srbiji, a sastala se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Severne Makedonije, kojoj je uručio cveće. Dvoje državnika zajedno obilaze manastir Prohor Pčinjski.

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA PREDSEDNICOM SEVERNE MAKEDONIJE: Gordana Siljanovska Davkova u radnoj poseti Srbiji

Obraćanje predsednika Vučića

– Srećni smo što danas možemo da vas ugostimo, imaćemo i zajednički ručak. Veoma sam srećan što sam mogao da čestitam na pobedi na izborima, da joj poželim uspešan rad u narednim godinama. Siguran sam da će Srbija i Severna Makedonija razvijati dalje odnose uz međusobno poštovanje i da ćemo raditi na projektima.

Predsednik je istakao da je Srbija izrazila interes da se radi pruga do Preševa.

– Već smo krenuli da razgovaramo, izrazio sam interes da gradimo prugu do Preševa da bi imali brz dolazak do Soluna. Razgovarali smo i o svim drugim pitanjima i o problemima sa kojima se suočavamo. Čestitam današnji praznik svima u Srbiji i Makedoncima, veliki praznik i da još mnogo godina slave. Molim predsednicu da se u Srbiji oseća kao kod kuće. Uveren sam da možemo da idemo na preko 2 milijarde evra naše razmene – rekao je predsednik Vučić.

Siljanovska Davkova: Mi smo dobri susedi u pravom smislu reči

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova rekla je da je dobro doći ovde.

– Naši odnosi su izvanredni i mi smo dobri susedi u pravom smislu reči – rekla je predsednica Siljanovska Davkova.

Prema njenim rečima, postoji želja za trajnom saradnjom i za solidarnošću.

– Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti u tom smislu. Znam da ovaj susret neće biti zadnji, još jedmom bih zahvalila za razumevanje – zaključila je ona.

 

„Najbolje mesto za ovaj susret“

„Poželeo sam dobrodošlicu predsednici Gordani Siljanovski Davkovoj. Ova poseta predstavlja odličnu priliku za jačanje partnerstva i afirmaciju zajedničkih vrednosti Srbije i Severne Makedonije u cilju napretka i razvoja celog regiona. Manastir Sveti Prohor Pčinjski je najbolje mesto za ovaj susret, jer simbolizuje sponu između Srbije i Severne Makedonije, ukorenjenu u zajedničkoj tradiciji, kulturi i izazovnim istorijskim okolnostima koje su oblikovale identitete naših naroda. Upravo je i Ilindan, odnosno Ilinden, još jedna dodirna tačka na kojoj treba da temeljimo dalje povezivanje naših dveju zemalja.

 

Predsednik Vučić tokom obilaska koristi priliku da razgovara sa meštanima i da sluša njihove probleme, predloge i zahteve.

– Pedeset godina ništa nije rađeno, sad tražite od mene – prokomentarisao je predsednik, pa rekao da se građani obrate ljudima iz njegovog tima i iznesu konkretne probleme i zahteve.

– Razumeo sam sve, rešićemo – rekao je predsednik dok se fotografisao sa mališanima.

– Moraju da razumeju da država ne može sve i svuda da uradi. Ne možete lekara da pošaljete u selo koje ima 12 stanovnika, to je nemoguće, neću da lažem narod. Mislim da ćemo da radimo i škole u albanskim sredinama i da ćemo svima da pomognemo. Ono što sam obećao prošli put daću sve od sebe da to uradimo, Vranje jedna velika investicija, a onda Bujanovac.

Sastanak predsednika Republike Srbije i predsednice Republike Severne Makedonije planiran je za 12.30 sati, a nakon to u 13 sati zvaničnici će se i obratiti medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter