Izvor: Tanjug
02.06.2022 u 15:48
0

PREDSEDNIK VUČIĆ NA KONFERENCIJI GLOBSEC Mi bez gasa ne možemo, radimo na diverzifikaciji! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je , na panelu posvećenom odnosu EU i Srbije konferenciji GLOBSEC u Bratislavi, da je prioritet Srbije članstvo u Uniji, i da naša zemlja radi na diverzifikaciji snabdevanja gasom.

„Istina je da se ne može preživeti bez isporuke gasa. Uvek smo bili stopostotno zavisni od ruskog gasa. Ima i drugih zemalja EU koje su u istom položaju. Mi radimo na diverzifikaciji našeg snabdevanja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o novom gasnom aranžmanu sa Rusijom.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je preneo da je, upravo na Globseku, razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošom Ševčovičem, u cilju da se napravi zajednička strategija kako da dobijemo gas iz gasovoda TAP i TANAP.

U tom kontekstu je naglasio da je važno da se izgradi gasni interkonektor između Bugarske i Srbije, kao i Severne Makedonije i Srbie.

„Tek tada možemo da diverzifikujemo. To će nam pružiti mogućnost da dobijamo i drugi gas. Moramo da preživimo i delujemo racionalno. Znam da to trenutno niko ne želi da čuje. Imamo trenutno histeriju tokom koje svi govore isto, pa je teško za racionalne priče”, naglasio je on.

Vučić je skrenuo pažnju da na jugoistoku Evrope postoje Srbija, Mađarska koje se snabdevaju ruskim gasom,i izrazio nadu da će Bugarska uspeti da dobije dovoljno tečnog naftnog gasa, kao što je obećano iz Vašingtona, ali je izneo i određenu sumnju da će to biti moguće.

“Nema sumnje da tu nema dovoljno gasa za nas. Pre šest godina sam išao u Baku i razgovarao sa Ilhanom Alijevim (predsednik Azerbejdžana), ali oni nisu mogli da nam obezbede dovoljne količine. Sada trošimo tri puta više nego ranije, a potrošnja stalno raste”, objasnio je on.

Prema njegovim rečima preko TAP-a I TANAP-a, od planiranih 10 milijardi kubika, bi mogle određene količine da dobije Srbije.

VUČIĆ SE SASTAO SA BILČIKOM: Srbija nastavlja sa posvećenim radom na sprovođenju reformi! (FOTO)

Vučić je istakao da je glavni strateški cilj Srbije da postane članica EU.

Na tom putu, kaže, postoje specifične stvari koje treba da reši Srbija, među kojima je i KiM, pitanje na koje Beograd gleda drugačije od pojedinih članica EU.

Upitan za govor u Skupštini povodom polaganja zakletve za drugi mandat na mestu predsednika Srbije, Vučić je ukazao da je govorio o potrebi postizanja kompromisa sa Prištinom i da je to bitno za put ka članstvu u EU.

Na pitanje o izborima u Srbiji, uticaju odnosa Srbije i Rusije i ukrajaniske krize na njihov ishod, ali i zašto je Beograd i dalje saveznik Moskve, Vučić je rekao da mu takvo pitanje pruža priliku da kaže istinu.

„Mislim da su građani na izborima govorili kako su želeli“, rekao je Vučić.

Dodao je da njegova stranka jeste ostvarila lošiji rezultat nego na prethodnim izborima, ostvarivši 43 odsto glasova, ali i ukazao da je prva sledeća snaga osvojila 12-13 odsto, dok su desno orijentisane stranke dobile veliku podršku, upravo zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Vučić je rekao da je Srbija reagovala na odgovoran način po pitanju krize u Ukrajini, a da je mnogo glasača bilo ljuto jer je zemlja u Generalnoj skupštini UN glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu.

To, pojasnio je, nije zato što Srbi imaju nešto protiv Ukrajinaca, čak naprotiv, smatramo ih pravim prijateljima, već zato što se sećaju šta se Srbiji desilo 1999.godine.

„Tada je Srbija bombardovana od strane 19 NATO zemalja, i nije se vodilo računa o njenom teritorijalnom integritetu. Danas o tome slušamo svaki dan, ali tada se o teritorijalnom integritetu Srbije nije vodilo računa. Izvinite što sam otvoren“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose, koje nije uvek lako objasniti, ali je naškodilo stranci koju vodi u izbornom danu.

Veruje, kaže, istovremeno treba da delujemo pragmatično, da idemo ka EU, što je, kaže, i naglasio u svojim obraćanjima.

Vučić je rekao da Srbija nije saveznik Rusije, osudila je politički, jasno ono što se dešava u Ukrajini, ali nije uvela sankcije Rusiji. Ukazao je da se mora razumeti politička situacija, jer je Srbija uvek imala podršku Rusije i Kine po pitanju Kosova i Metohije, i ne želi da izgubi tu vrstu podrške.

Dodao je da oko 42 odsto Srba misli da je pogrešan rat u Ukrajini, ali 76 odsto njih je protiv sankcija Rusiji.

„Politički, pravno gledano, ponašamo se principijelno, jer Srbija je uvek na strani ukrajinskog teritorijalnog integriteta, ali pitam ponovo zašto su danas svi koji su glasni u očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, nisu to činili tako i 1999. godine“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija uvek pomagala, donirala novac, medicinsku pomoć, skoro tri miliona evra, uz humanitarnu pomoć.

Najavio je i da će sutra posetiti ukrajinske izbeglice u Srbiji, blizu Vranja, kojima država mnogo pomaže.

Nećemo biti deo rata u Ukrajini, rekao je Vučić, a na pitanje moderatora zašto, odgovorio: „Zato što ne želimo da budemo deo rata“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter